Nagyvilág

Lemondott a walesi miniszterelnök egy kétes eredetű kampányadomány elfogadása miatt

Chris Jackson / POOL / AFP
Chris Jackson / POOL / AFP

Lemondott kedden Vaughan Gething walesi miniszterelnök, miután kiderült, hogy jelentős kampányadományt fogadott el egy vállalatvezetőtől, akit korábban környezetvédelmi vétségekért felfüggesztett börtönre ítéltek.

Az MTI beszámolója szerint a botrány még februárban robbant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy a politikus 200 ezer font (kb. 93 millió forint) adományt fogadott el David Nealtől, akit 2013-ban és 2017-ben is elítéltek, miután vállalata, a Dauson Environmental Group veszélyes hulladékot rakott le egy természetvédelmi területen. Lemondási nyilatkozatában Gething úgy fogalmazott, hogy ebben az ügyben őt „ártó szándékú, politikai indítattású és teljesen valótlan” vádak érték, de a helyzet mára odáig fajult, hogy nem tudja folytatni munkáját. Hozzátette, hogy a walesi kormányban különböző posztokon eltöltött tizenegy éve alatt soha nem hozott olyan döntést, amelyből személyes anyagi haszna származott volna.

Gething, a kormányzó brit Munkáspárt walesi tagozatának vezetője alig négy hónapot töltött a walesi kormány élén. Elődje, Mark Drakeford tavaly decemberben jelentette be váratlanul lemondását. Drakeford utódjául a Munkáspárt bejegyzett és szavazásra jogosult walesi tagjai, illetve a Labour politikai szövetségesének számító helyi szakszervezetek választották meg Gethinget márciusban. Az ő utódját is várhatóan ugyanilyen mechanizmus alapján választják meg.

Vaughan Gething Zambiában született, édesapja walesi, édesanyja zambiai illetőségű. A család 1977-ben költözött Walesbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik