Élő Nagyvilág

Izrael szerint meghalt a Hamász brigádparacsnoka a szombati véres légicsapásban

Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP
Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP

Buszmegállóban várakozók közé hajtott egy kocsi Izraelben, az elkövetőt agyonlőtték

Négy ember megsebesült, egyikük súlyosan, miután egy feltételezett támadó vasárnap buszmegállóban várakozók közé hajtott Izrael középső részén – közölték az izraeli hatóságok. A gyanúsítottat, akiről a rendőrség úgy tudja, hogy kelet-jeruzsálemi lakos, a helyszínen agyonlőtték. Ahogy Avi Biton, a rendőrség központi körzetparancsnoka fogalmazott: „semlegesítették”.

A terrorista keletről nyugat felé haladva egy buszmegállóban több izraelit elgázolt – néhány száz métert haladt tovább, megfordult, és egy buszmegállóban újabb támadást hajtott végre

– ismertette az esetet a rendőrtiszt. A hatóságok a gyanúsított esetleges bűntársait keresik – tette hozzá.

(Reuters)

Meghalt a Hamász Khan Júnisz-i brigádparancsnoka a szombati légicsapásban, amelynek 91 halálos áldozata volt

Légicsapásban meghalt szombaton a Hamász Khan Júnisz-i brigádjának parancsnoka, Rafa Szaláma  – közölte az izraeli hadsereg. A szombati légicsapásban, amelynek elvileg Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnya vezetője lett volna a célpontja, a gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint kilencvenegy ember vesztette életét.

Az izraeli hadsereg szerint a brigádparancsnok Mohamed Deif egyik legközelebbi munkatársa volt, és részt vett a Hamász október 7-i támadásának megtervezésében. Halála a közlemény szerint „jelentősen akadályozza a Hamász katonai képességeit”.

A Hamász Szaláma halálhírét egyelőre nem erősítette meg.

(Reuters)

A Hamász cáfolja, hogy felfüggesztették a tárgyalásokat

A Hamász hivatalosan cáfolta azt az értesülést, miszerint felfüggesztette a túszalkuról és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokat egyik vezetője likvidálásának szombati kísérlete után – közölte a szervezet hivatalos nyilatkozatban vasárnap.

„Mindenki számára világossá vált, hogy Netanjahu és kormánya népünk elleni eszkalációjának egyik célja, hogy elzárja az utat a megállapodás felé, amely megállítja a népünk elleni agressziót” – jelentette ki egyúttal a szervezet.

(MTI)

Közel száz palesztin halt meg egy humanitárius övezetet ért támadás után

Legalább 17 palesztin meghalt és 50 megsebesült a Gázavárosra vasárnap kora reggel mért izraeli csapásokban – közölték a polgári vészhelyzeti és az egészségügyi tisztviselők.

A halálos áldozatok legalább négy különálló izraeli légicsapás következtében haltak meg, amelyek a város különböző területein lévő négy házra mértek csapást. Lakosok és palesztin egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli hadsereg fokozta a területen elleni támadásokat. Szombaton egy izraeli légicsapás legalább 91 palesztint ölt meg egy kijelölt humanitárius övezetben Gázában – közölte az enklávé egészségügyi minisztériuma. A támadás hetek óta a leghalálosabb volt Gázában.

(MTI)

Újra megakadtak a tárgyalások

A Hamász felfüggesztette a túszalkuról és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokat egyik vezetője, Mohammed Deif likvidálásának szombati kísérlete után – közölte a szervezet képviselője vasárnap.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője bejelentette, hogy a szombaton célba vett Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka jól van az ellene tegnap, Hán-Júnisz nyugati, külső részén elkövetett célzott likvidálási kísérlet után. A közvetítésben részt vevő egyiptomi források is megerősítették a tárgyalások befagyasztását.

A merényletkísérletben palesztin források szerint több tucat gázai vesztette életét, és a légicsapás megölte a Hamász helyi dandárjának parancsnokát, Rafa Szalamát. A tisztviselő hozzátette, hogy úgy döntöttek, hogy leállítják a túszok szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről szóló tárgyalásokat az „Izrael által elkövetett tömeggyilkosságok” és Izrael hozzáállása miatt.

A bejelentés szerint Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának Katarban élő vezetője közölte a közvetítő országok képviselőivel, hogy a tárgyalások felfüggesztése mellett döntöttek, mert Izrael érzésük szerint komolytalan, időt húz és akadályokat állít”.

(MTI)

Olvasói sztorik