Sport

Pogacar erődemonstrációt tartott a Tour királyetapján

JASPER JACOBS / BELGA MAG / Belga via AFP
JASPER JACOBS / BELGA MAG / Belga via AFP

A szlovén Tadej Pogacar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati királyetapját, ezzel az összetettben is növelte előnyét.

A 14. szakaszon három emelkedő, közte két kiemelt kategóriájú hegy – a legendás Col du Tourmalet, valamint a befutónál a 10,6 kilométer hosszú Col du Portet – várt a mezőnyre.

A szakasz elején rengeteg volt a szökési kísérlet, de az első órában hatalmas, 50,1 kilométer/órás átlagtempót diktáló mezőny sokáig senkit nem engedett el. Végül három nagyobb csoport is ellépett Pogacaréktól a Tourmalet aljáig, az első bolyban 18 kerékpáros haladt, közülük a spanyol Oier Lazkano ért fel elsőként, az ekkorra már csak tízfősre fogyatkozott élbollyal szemben mintegy félperces előnnyel.

A főmezőny hátránya 4:10 perc volt a hegytetőn, melyre a viadal történetében immár 87. alkalommal tekertek fel a bringások, ezzel ez a leggyakrabban megmászott hegy a Touron.

A második emelkedő tetejére az élboly ötfősre zsugorodott, és a hátrányát másfél percesre csökkentő főmezőnyben is már csak harmincan tekertek ekkor. A 7,9 százalékos átlagmeredekségű Col du Portet-t alig több mint egyperces előnnyel kezdte a szökevénycsoport, amelyből az ír Ben Healy lépett el és bár egy ideig tartotta a különbséget Pogacarékkal szemben, végül simán utolérték.

A kétszeres győztes szlovén kerekes négy kilométerrel a cél előtt robbantott, tempóváltását se a kétszeres címvédő dán Jonas Vingegaard, se a belga Remco Evenepoel nem tudta követni, és az idén Giro-győztes Pogacar előbbinek végül 39 másodpercet, utóbbinak több mint egy percet adott,

az időjóváírásnak köszönhetően pedig az összetettben majdnem két percre növelte előnyét Vingegaard-ral szemben.

eredmények:

14. szakasz, Pau-Saint-Lary-Soulan, 151,9 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 4:01:51 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 39 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal – Quick-Step) 1:10 perc h.

 

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 56:42:39 óra
2. Vingegaard 1:57 perc h.
3. Evenepoel (belga, Soudal – Quick-Step) 2:22 p h.

 

Vasárnap a Loudenvielle és a Plateau de Beille közötti 197,7 km és ismét hegyi befutó vár a mezőnyre. A 111. Tour de France július 21-én zárul, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik