Belföld

Publicus: a többség nem gondolja azt, hogy automatikus újraszámlálás kellene kis szavazatkülönbség esetén

Budapesti főpolgármester-jelöltek vitája Vasas Székházban 2024. május 31-én., Fotó: Adrián Zoltán / 24.hu
Budapesti főpolgármester-jelöltek vitája Vasas Székházban 2024. május 31-én., Fotó: Adrián Zoltán / 24.hu

Az emberek 45 százaléka szerint nem kellene mindig újraszámolni a szavazatokat abban az esetben, ha kicsi a különbség két jelölt között. Ugyanakkor csak 42 százaléknyian gondolják ennek az ellenkezőjét, azaz az automatikus újraszámlálás szükségét – derült ki a Publicus Intézet a Népszavának készített kutatásából. A felmérés még a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámolásáról szóló döntés előtt készült.

A felmérés szerint

  • egyedül a Fidesz-KDNP szavazói között vannak túlnyomó többségben azok, akik minden szoros választási eredmény után indokoltnak tartanák a voksok ismételt megszámlálását: körükben 48 százalék válaszolt így, szemben 36 százalékkal, akik szerint nincs erre szükség.
  • rajtuk kívül egyedül a Tisza Párt hívei között vannak szűk többségben az újraszámlálás-pártolók: 48 százalék 47-tel szemben.

A főpolgármester választás kiugróan sok, 24 ezer 548 darab érvénytelen szavazatának újraszámlálását – amely átmenetileg 41-re olvasztotta Karácsony Gergely előnyét – a válaszadók 49 százaléka tartotta indokoltnak, 37 százaléknyi „helytelenítővel” szemben. Ha a budapestiekre szűkítjük a válaszadók körét, akkor ugyanakkor már azt látjuk, hogy 53 százalékos többség tartotta indokoltnak az újraszámlálás első körét, 43 százalék viszont nem értett egyet ezzel. A kormánypártok szavazóinak 65 százaléka értett egyet a döntéssel, vélhetően a végeredmény megváltozásában bízva.

Az ellenzéki szavazók nagyobb része viszont azonnal odaadta volna Karácsony Gergelynek a győzelmet: csak 37 százalék szerint volt indokolt a szavazatok újra-ellenőrzése, 52 százalék ellenezte ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik