Kultúra

Svájci konzervatívok megakadályoznák „a sátánizmust és okkultizmust ünneplő” Eurovízió megrendezését

STEFAN WERMUTH / AFP
STEFAN WERMUTH / AFP

Konzervatív csoportok azzal fenyegetőznek, hogy megakadályozzák Svájcot a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésében, költségvetési népszavazást kényszerítve ki a lehetséges befogadó városokra, mondván, hogy a dalverseny „propagandaesemény”, amely „a sátánizmust és az okkultizmust ünnepli”. Svájc azután nyerte el a világ legnagyobb élőzenei eseményének rendezési jogát, hogy Nemo svájci énekes The Code című dalával diadalmaskodott Svédországban. A legnagyobb svájci városok, így Zürich, Genf, Bern és Bázel mind pályázatot nyújtottak be az ötnapos dalverseny megrendezésére.

A keresztény-konzervatív Svájci Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) párt azonban közölte, hogy az ország közvetlen demokrácia rendszerét kihasználva igyekszik majd szavazásra bocsátani a pályázó városok kölcsönkérelmét.

Az Eurovíziós dalverseny egy borzalmas propagandaesemény. Egy olyan ország, amely színpadot biztosít egy ilyen undorító szemétnek, nem emeli a megítélését, hanem csupán saját szellemi hanyatlását mutatja be

– fogalmazott az EDU kedden a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Samuel Kullmann, az EDU egyik vezető politikusa az SRF svájci műsorszolgáltatónak elmondta, hogy pártját zavarja, hogy az Eurovízió egyre inkább „ünnepli, vagy legalábbis tolerálja a sátánizmust és az okkultizmust”.

A Guardian ismerteti, hogy az ír énekesnő, Bambie Thug színpadi showműsora a 2024-es versenyen egy ördögszarvú táncost és egy gyertyákból álló kört tartalmazott, amelyben egy pentagramma volt, amely fordított formában gyakori sátáni szimbólum. A malmöi döntőben pedig Nemo lett az első nem bináris előadó a verseny 68 éves történetében, aki megnyerte a versenyt egy olyan dallal, amely a férfi és női nemi normákon túli identitását ünnepli.

Az EDU egy kisebb politikai párt, amely csak egy mandátummal rendelkezik a svájci nemzeti tanácsban, de népszavazási felhívásait egyes kantonokban a nagyobbik jobboldali Svájci Néppárt (SVP) és a Svájci Adófizetők Egyesülete támogatta. Az SVP ifjúsági szárnya a népszavazás támogatásának indokaként a harmadik nem bevezetését és a „nyílt antiszemitizmust” említette (a májusi malmői döntő és elődöntő helyszíne előtt nagyszabású palesztinbarát tüntetések voltak).

Az Eurovíziót rendező svájci városok elleni népszavazás nem feltétlenül hozná a szélsőjobb által várt eredményt, de a népszavazás veszélye óriási bizonytalanságot jelent a tervezők számára. A szavazásra november előtt nem kerülhet sor, de a 2025. májusi eseménynek otthont adó várost a tervek szerint augusztus végéig választja ki a Svájci Műsorszolgáltatási Vállalat az Európai Műsorszolgáltatási Unióval egyeztetve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik