Belföld

Meghalt Donáth László

Koszticsák Szilárd / MTI
Donáth László
Koszticsák Szilárd / MTI
Donáth László

Donáth László evangélikus lelkész, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parochus emeritusa, volt országgyűlési képviselő 2024. július 11-én, életének 69. évében váratlanul meghalt. Temetéséről a család később gondoskodik

– közölte a család a Népszavával.

Az 1955-ben született Donáth László Miskolcon, Ózdon és Sajókazán dolgozott evangélikus lelkészként, 1988-ban került a csillaghegyi gyülekezethez.

A Magyar Szocialista Párt színeiben országgyűlési képviselő volt 1994 és 2010 között, de a pártnak nem volt tagja.

Édesapja Donáth Ferenc politikus, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottja volt. Három gyereke született, köztük Donáth Anna, a Momentum korábbi elnöke és európai parlamenti képviselője. Orvos testvére, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke tavaly ősszel hunyt el 66 éves korában.

2021. február 5-én vádat emeltek ellene szeméremsértés és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt. 2021. február 23-án a bíróság nem jogerősen egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Másodfokon 2024-ben a szeméremsértéssel kapcsolatos ítéletet hatályon kívül helyezték és a könnyű testi sértés vádjáért mérsékelték a pénzbüntetést. Jogerős ítélet nem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik