Belföld

Orbán Viktor: A fronton egyre rosszabb lesz minden, Oroszország legyőzését nehéz elképzelni

A Fidesz-KDNP európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvénye a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 9-én., Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
A Fidesz-KDNP európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvénye a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 9-én., Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Kijev, Moszkva és Peking meglátogatása mellett még interjút adott Orbán Viktor az elmúlt napokban a német Bildnek, a beszélgetés során ezek voltak a magyar kormányfő legfontosabb állításai.

  • Orbán szerint az orosz-ukrán fronton egyre rosszabb lesz minden. Az oroszok „elszántabbak. Az összecsapás intenzitása, a halálos áldozatok száma, az áldozatok száma ezért brutálisabb lesz, mint az elmúlt hét hónapban, bár az azt megelőző időszak is nagyon brutális volt.” Orbán azt is mondta, hogy Putyin nem veszíthet, „ha a katonákat, a felszerelést és a technológiát nézzük. Oroszország legyőzése olyan gondolat, amit nehéz elképzelni. Teljesen kiszámíthatatlan annak a valószínűsége, hogy Oroszországot valóban le lehetne győzni.”
  • A békemisszióról is beszélt az interjúban Orbán, amikor azt mondta, nem vitatkozik arról, hogy kinek van igaza és kinek nincs. „Mert az én célom a béke és a tűzszünet” . Szerinte a fronton nincs megoldás erre a konfliktusra”, azt üzeni Moszkvának és Kijevnek: „Emberek, mi, a világ békét akarunk, hagyjátok abba egymás gyilkolását! Kezdjünk el tárgyalni! Vagy legalább értsük meg, hogy nincs megoldás a fronton!”
  • Európát, az uniót komoly kritikával illette. „Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Európának is háborús politikája van”. Szerinte két háborús fél fő áldozata az európai gazdaság és az európai lakosság”.
  • Orbán Viktor még önmagát is méltatta, amikor azt fejtegette: „Nagyon kevés ember van a világon, aki többet tud Oroszországról, mint a magyarok és különösen a miniszterelnökük. Én ismerem az oroszokat. Ők mások, mint mi. Más a történelmük, más a kultúrájuk, más az ösztönük és a hozzáállásuk. Másképp értelmezik a szabadságot és másképp a nemzeti szuverenitást.”

(via 444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik