Tudomány

Ritkán, de megváltozhat az ember vércsoportja

ER Productions Limited / Getty Images
ER Productions Limited / Getty Images

Habár sokan úgy gondolkodnak a vércsoportról, mint egy olyan dolog, ami egész életünkön át állandó, kutatások bizonyítják, hogy ritka esetekben megváltozhat egy adott személy vércsoportja, írja az IFLScience.

A legtöbb esetben természetesen csak átmeneti változásról beszélhetünk. Ha például valakinek olyan ritka a vércsoportja, hogy nem áll rendelkezésre a kórházban, könnyen lehet, hogy O-negatív vérátömlesztést kap majd, révén ez az univerzális donor vértípus. Ilyenkor előfordulhat, hogy a páciens szinte minden vörösvérsejtje O csoportba vált át, mígnem hónapok elteltével a csontvelő helyreállítja az eredeti állapotot.

Bonyolultabb a helyzet, ha csontvelőátültetésre kerül sor.

A vörösvérsejtek ugyanis a csontvelőben képződnek , és ha más típusú donortól kap csontvelő-transzplantációt, megváltozhat a vércsoportja. Ennek felmérésére a kórházi tartózkodás alatt gyakori vércsoport-vizsgálatokat végeznek. Ez annak ellenére is fontos, hogy körülbelül egy évbe telik, mire a vércsoportja teljesen átalakul.

Legritkább esetben pedig bakteriális fertőzés következtében is végbe mehet a vércsoportváltozás. Ez csak az A vércsoportú embereket, valamint a szepszisben, a vastagbélrákban vagy a bélelzáródásban szenvedő betegeket érinti. A gyógyulás után azonban helyreáll az eredeti állapot.

Ha valaki esetleg nem ismeri a vércsoportját, nem kell félni, azt ugyanis egy gyors vérvétellel meg tudják állapítani a kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik