Élő Nagyvilág

Tucker Carlson interjút jelentett be Zelenszkijjel, amit az ukrán elnöki hivatal rögtön cáfolt

Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP
Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP

Szlovákia még több NATO-katonát fogadna és több áramot adna Ukrajnának

Szlovákia kész arra, hogy szükség esetén több NATO-katonát fogadjon, továbbá növelje az áramszállításokat Ukrajnába – jelentette ki szerdán Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök Varsóban, ahol lengyel kollégájával, Andrzej Dudával tárgyalt.

Duda újságíróknak nyilatkozva méltatta a két ország közötti nagyon jó szomszédsági viszonyt, amelyet szerinte Pellegrinek a NATO-csúcstalálkozót megelőző látogatása is bizonyít.

Lengyelország a második ország, ahová a június óta államfőként hivatalban lévő Pellegrini szlovák elnökként ellátogatott. Az első elnöki látogatás hagyományosan Csehországba vezetett.

Pellegrini szerint Szlovákia valójában „rengeteg munkát” végez Kijev érdekében, annak ellenére, hogy a média Robert Fico miniszterelnök kormányának visszafogott hozzáállását hangsúlyozza Ukrajna támogatásával kapcsolatban. Ezt bizonyítja a lőszerek és fegyveralkatrészek fokozott gyártása a szlovák fegyvergyárakban, valamint a villamosenergia-export Ukrajnába, amelynek áramtermelő kapacitását az orosz légicsapások tönkreteszik – mondta.

Kiemelte: „A háború kezdete óta Szlovákia több mint 40 ezer megawatt villamosenergiát exportált Ukrajnába, és ősszel és télen növelni fogjuk a szállításokat, ami valószínűleg kulcsfontosságú lesz Ukrajna számára”. Hangoztatta, Szlovákia nem ismeri el a Krím Oroszország általi annektálását, sem a határok erőszakos megváltoztatását Ukrajna keleti és déli részén.
Leszögezte, hogy „Lengyelország Szlovákia stratégiai partnere, egyike annak a három országnak, amely Szlovákia legnagyobb befektetője vagy legnagyobb kereskedelmi partnere”.

Szlovákiát és Lengyelországot az európai uniós és NATO-tagságuk sikertörténete is összeköti – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a szlovák védelmi kiadások a NATO-tagok vállalásának megfelelően meghaladja a bruttó hazai termék 2 százalékát.
Pellegrini egyben felajánlotta vendéglátójának a szlovák szakértők segítségét és tapasztalatát a lengyelországi atomerőmű-építésben.

(MTI)

Visszavonultak az ukránok Csasziv Jar egy részéből

Visszavonultak az ukrán erők csapatai a keleti-ukrajnai Donyeck megyében lévő Csasziv Jar egy részéből – közölte csütörtökön az ukrán hadsereg, miután előző nap Oroszország bejelentette, hogy sikerült ellenőrzése alá vonni a stratégiai fontosságú város egyik körzetét.

Csasziv Jar stratégiai fontosságát az adja, hogy egy magaslaton fekszik, és ha az orosz erők az egész város felett megszerzik az ellenőrzést, potenciális bázisként használhatják a nyugati – Kramtorszk és Szlovjanszk városok felé történő – előrenyomuláshoz. Az orosz védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint a város keleti részén, a Sziverszkij Donec-Donbász vízi csatornától nyugatra lévő Novij körzet felett sikerült átvenniük az ellenőrzést.

Nazar Volosin alezredes, a keleti országrészben harcoló csapatok Horticja hadseregcsoportjának szóvivője az ukrán televízióban elmondta, hogy a városrészből azért vonultak ki, mert az orosz csapatok betörése, a védők állásainak lerombolása után nem akarták kockáztatni a katonák életét és egészségét, ezért a parancsnokság döntése értelmében védettebb, felkészültebb állásokba rendelték vissza őket. Hozzátette: hogy az ellenség ezeket az állásokat is tovább támadja.

Továbbra is ezrével jönnek a menekültek

Az ukrán-magyar határszakaszon 6702-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6060-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Bevásárló központot ért támadás Dnyipróban, hatan meghaltak

A hírek szerint legalább hat halottja és 53 sérültje van annak a szerdai dnyiprói támadásnak, amely során az orosz erők tűz alá vettek egy bevásárlóközpontot. A támadás után közvetlenül öt áldozatról írtak, egy hatvanéves nő másnap, kórházban halt meg – idézi Serhii Lysak kormányzót a Kyiv Indepenndent.

A támadás helyszínének közelébe egy gyermekkórház intenzív osztálya helyezkedik el, a detonációt kísérő törmelék nem kímélte azt az épületet sem, de egyelőre nem érkeztek hírek arról, hogy ott bárki megsérült volna. Emellett a közeli óvodákban és iskolákba betörtek az ablakok, ennek kapcsán egy 14 éves lány sérüléséről írnak.

Az ukránok cáfolták, hogy Zelenszkij interjút adna Tucker Carlsonnak

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ számolt be róla csütörtökön, hogy az amerikai konzervatív média nagyágyúja, Tucker Carlson (aki az év elején Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélgetett) interjút készít Ukrajna elnökével, Volodomir Zelenszkijjel. A beszélgetés dátumáról nem közöltek pontos információkat, mindössze annyit, hogy a beszélgetéssel Carlson célja az, hogy az amerikai polgárok képet kapjanak annak a konfliktusnak a mindennapjairól, ami az Egyesült Államok életére is nagy befolyással van.

Néhány órával később, a Kyiv Independenten megjelentek szerint az ukrán elnöki hivatal határozottan cáfolta, hogy az ukrán elnök interjút adna a „szélsőjobboldali politikai kommentátornak”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik