Kultúra

André Kertész polaroidjai kerülnek a Capa Központ falára

Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images
635969473
Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images
635969473
Egy kivételes életmű ritkán látott darabjait nézhetjük meg.

Szerdától látható a ma százharminc éve, 1894. július 2-án született André Kertész életművét bemutató kiállítássorozat, az André Kertész 130 záró tárlata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban – olvasható az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

A felejtés csele – Válogatás André Kertész polaroidjaiból című tárlat negyven, az 1970-es, illetve 1980-as években készített polaroidképet mutat be a 2021-ben megvásárolt óriási anyagból.

Kertész kései polaroidjain saját lakását teszi műteremmé, ahol könyvek, fotók, tárgyak és az ablak kínálta perspektívák adják a nyersanyagot, amivel dolgozni kezd. Gyakran használja a fény és az árnyék kontrasztját is; előszeretettel veszi elő korábbi felvételeit és komponál köréjük új kontextust, értelmezi újra múltjának egy-egy darabját.

A halott feleségének ajánlott from my window című albumában szereplő polaroidképek évekig tartó gyászmunka eredményei. A gyászfeldolgozás az apró színes kompozícióknak csak egyik rétege, Kertész korábbi képeinek újraértelmezett motívumai is fellelhetők a késői polaroidokon – írják.

A közleményben felidézik, hogy a 2021-ben New Yorkban vásárolt gyűjteményben 1163 darab, 1925 előtt készült kép szerepelt, ebből 943 darab kontaktkópia, 59 nagyobb méretű vintázs, 151 darab polaroidfotó, 9 személyes kép, illetve egy kollázs volt. Ezeknek a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei végezték el az állapotfelmérését, illetve nyilvántartásba vételét, Fisli Éva történész, a Történeti Fényképtár muzeológusa pedig a franciaországi Kertész-archívumban való kutatásával sikeresen kiegésezítette az anyagban, illetve magában az életműben korábban meglévő fehér foltokat.

Kertész a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál, katonaként bejárta az Osztrák-Magyar Monarchiát, majd harmincegy évesen Párizsba költözött, és elindult a világhír felé.

A tárlat megnyitójára július 2-án, 18 órakor kerül sor, a képek pedig szeptember elsejéig lesznek láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik