Közélet

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.

A megbeszélés után Orbán Viktor Sulyok Tamás köztársasági elnökkel együtt megtekintette a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épületét, amely mostantól az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.

Máris gratulált az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij Magyarország EU-elnökségéhez. Az ukrán elnök a Twitteren úgy fogalmazott: reméli, Magyarország hatékonyan hirdeti majd a közös európai értékeket, célokat és érdekeket, hozzátéve, hogy Ukrajna készen áll arra, hogy hozzájáruljon ezekhez az erőfeszítésekhez és növelje Európa erejét.

Miközben Orbán Viktor egy új EP-frakció összehozásán dolgozik, az is biztosnak látszik, hogy nem lesz könnyű dolga, amikor az EU soros elnökségét vezeti:

Kapcsolódó
Épp a soros elnökségünk alatt veszíthetjük el örökre az uniós pénzek egy részét
2024 második felében Magyarország lesz az unió soros elnöke. Ez jó lehetőség lenne az Orbán-kormánynak, mégsem várható diadalmenet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik