Kultúra

Őrizetbe vettek két zaklatással megvádolt francia rendezőt

Tobias Schwarz / AFP
Benoît Jacquot a 2018-as Berlini Filmfesztiválon.
Tobias Schwarz / AFP
Benoît Jacquot a 2018-as Berlini Filmfesztiválon.
Benoît Jacquot és Jacques Doillon tagadja a vádakat.

A francia hatóságok hétfőn őrizetbe vették Benoît Jacquot és Jacques Doillon filmrendezőket, hogy kihallgassák őket – írja a Guardian.

Judith Godrèche, a jelenleg 52 éves színésznő és rendező még februárban tett hivatalos feljelentést a két neves rendező ellen, mindkettejüket szexuális zaklatással vádolva az állítólagos évtizedekkel ezelőtti, tizenéves korában történt incidensek miatt. Jacquot-t azzal vádolta, hogy 1986-ban, 14 éves korában megerőszakolta őt, majd ezt követően, az 1990-es évekig tartó romantikus kapcsolatuk során egyéb visszaéléseket követett el ellene. Doillont pedig azzal, hogy szexuálisan zaklatta őt az 1989-es A 15 éves lány című film forgatása alatt, amelyben ő volt a főszereplő. Mindkét férfi tagadja a vádakat.

A Godrèche által nyilvánosságra hozott vádak új lendületet adtak a francia #MeToo mozgalomnak. Ő lett a mozgalom arca, felszólalt a francia parlamentben és a szenátusban, és sürgette egy kormánybizottság felállítását a francia filmművészetben elkövetett szexuális bűncselekmények és a szexizmus kivizsgálására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik