Gazdaság

Végső pillanatban módosul a visszaváltós rendszer: egyes üvegeket nem vesznek vissza

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Július 1-től nem hozható forgalomba olyan italcsomagolás, ami érintett a DRS-rendszerben  (Deposit Return System) és nem tartozik a kivételek közé. Elvileg minden legyártott és érintett italos palacknak tartalmaznia kell a visszaváltási díjat, ám az utolsó pillanatban egy módosítás is történt, a "luxusitaloknál" nem lesz visszaváltási díj – írja a portfolio.hu.

Július 1-től már az 50 forintos (vagy akár több, az újrahasználható italcsomagolások esetében) betétdíjat tartalmaznia kell a csomagolásoknak. A gyártási idő, valamint a szállítás és a polcokra kerülés között is van egy átmeneti időszak, így a polcokon július 1. után még bőven találkozhatunk nem betétdíjas termékekkel, azokkal, amelyeknek a gyártása még június 30-ig befejeződött. Ugyanakkor a készletek cserélődésével egyre több és több visszaváltható palackba, fém dobozba fogunk belefutni.

Az utolsó pillanatban még egy módosítást bevetett a jogalkotó, ami az RSM Hungary adótanácsadó értelmezése szerint az jelenti, hogy:

“Nem kerül a DRS rendszer látókörébe, és nem kell a kötelezettségeket teljesíteni olyan termék esetében, melynek a bekerülési értéke a 25 000 forintot eléri, és a gazdálkodónak nem sikerült üres vagy kiürült palackot regisztrációs céllal beszerezni.” – idézi a portál Falcsik István, az RSM vám-, jövedék és termékdíj-tanácsadási üzletágvezetőjének blogbejegyzését.

A módosítás pontos szövege: “Azon kötelezően visszaváltási díjas termék esetében, amelynél „a) az üres vagy kiürült palack regisztrációs célú beszerzése nem vezetett eredményre, b) a beszerzés körülményeire figyelemmel a palack a benne lévő italterméktől az állag sérelme nélkül nem választható el, és  c) a végső fogyasztói csomagolással ellátott italtermék számvitelről szóló törvény szerinti bekerülési értéke eléri vagy meghaladja az e rendelet szerinti kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után fizetendő visszaváltási díj ötszázszorosát, az e rendelet kötelezően visszaváltási díjas termékre vonatkozó szabályai nem alkalmazandók.”

 Vagyis a 25 ezer forintnál drágább pezsgős, boros üvegeknél nem kell majd a plusz 50 forint miatt aggódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik