Élő Nagyvilág

Október óta 115 ezer gázai állampolgár juthatott át Egyiptomba

AFP
AFP

Netanjahu kormányülésen jelentette ki, hogy a végsőkig folytatja a háborút

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap, a heti kormányülésen beszélt arról, hogy „addig harcolunk, míg el nem érjük minden célunkat”.

A célok a következők:

  • a Hamasz felszámolása
  • az összes izraeli túsz visszaszolgáltatása
  • biztosíték arra, hogy Gáza soha többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre, és az izraeli lakókat biztonságban visszahelyezhessék korábbi otthonaikba délen és északon.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy „erőink Rafahban, Shujaiyában, a Gázai övezet minden részén tevékenykednek, és naponta több tucat terroristát semmisítenek meg… a föld felett, néha kézi harcban, és a föld alatt is”.

Izraeli előrenyomulás, palesztin menekültek

Izrael vasárnap tovább nyomult előre Gáza északi részén. Az izraeli erők elérték a Shejaya területét, és a déli Rafah központi részébe is mélyebbre hatoltak – jelentette a Reuters. Hat palesztin áldozatról számoltak be. Az izraeli hadsereg közölte, hogy Rafahban folytatták a célzott műveleteket, több fegyverest megöltek különböző összecsapásokban, és alagutakat számoltak fel.

Közben a palesztin hatóság arról számolt be, hogy becslésük szerint október óta 115 ezer gázai állampolgár jutott át Egyiptomba. A Washington Post szerint ezrek érkeztek Egyiptomba orvosi kezelésre, a legtöbben a nagykövetségeken keresztül érkeztek. A Washington Postnak többen is azt nyilatkozták, hogy az egyiptomiak nagyon kedvesek hozzájuk.

Amikor megtudják, hogy Palesztinából, pontosabban Gázából jöttünk, néha nem engedik, hogy fizessünk a kávéért, a taxikért

– nyilatkozta egy menekült a lapnak.

(via The Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik