Belföld

A MÁV belekezd a mini-Dubaj területének kisöprésébe, egyelőre 14 milliárdnyi adóforintba fog kerülni

Adrián Zoltán / 24.hu
Rákosrendező vasútállomásról és a hozzá tartozó területekről készült illusztráció 2024. június 12-én.
Adrián Zoltán / 24.hu
Rákosrendező vasútállomásról és a hozzá tartozó területekről készült illusztráció 2024. június 12-én.

Rákosrendező területi előkészítésére írt ki közbeszerzést pénteken a MÁV. A 14 milliárd forintos keretösszegű megbízás egy első körös területrendezés a legszükségesebb teendőkkel, elsősorban is a 130 hektár megtisztításával, írta a hvg.hu. Az egyelőre állami tulajdonban lévő területen a mini-Dubaj beruházást egy egyesült arab emírségekbeli ingatlanfejlesztő valósítaná meg, azt neki tervezik átadni majd egy ponton.

A pályázati kiírás szerint a Rákosrendező vasútállomásnál tervezett rozsdaövezeti fejlesztésnek, pontosabban az építési terület egy részének az előkészítéséről van szó. Tehát el kell takarítani a zavaró tényezőket a kiemelt beruházássá minősített, ötmilliárd euró értékűre vizionált új városrész érdekében.

A tender szerencsés nyertese a kiszemelt terület első körös előkészítését épületek, vágányok bontásával, fakivágással, 190 ezer köbméter illegálisan lerakott, és részben azbeszt-tartalmú veszélyes hulladék elszállításával kezdheti meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter Abdalláh bin Tuk ál-Marri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterének azt ígérte, hogy a kormány szándéka szerint már idén ősszel átadná a területet a fejlesztőnek.

A hvg.hu felidézi, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly 20 milliárd forintra becsülte csak a kármentesítés árát, akkor azt mondta, a terület megfelelő rendezése infrastruktúrával együtt bő 400 milliárdos kiadás lehet. A kormány a miniszter megszólalása után azonban 300 milliárdos költséget vállalt az infrastruktúra-fejlesztés terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik