Belföld

Visszavágott a MÚOSZ-nak a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Balogh Zoltán / MTI
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke.
Balogh Zoltán / MTI
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke.
A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak végre lett honlapja, így ott reagált a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) állásfoglalására. Megszólalt az amerikai külügy is.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalást adott ki, miután vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó oknyomozó portál ellen. A MÚOSZ az eljárás leállítását követelte. A Szuverenitásvédelmi Hivatal alaptalanoknak tartja a MÚOSZ vádjait.

Azt írják: nem vizsgálják, nem kívánják befolyásolni egyetlen sajtótermék politikai irányultságát, szerkesztési elveit, véleményét sem, de törvényben előírt feladatuk feltárni, hogy

egyes sajtótermékek átláthatatlan külföldi forrásokból milyen érdekek mentén formálják a magyar közvéleményt.

Megjegyzik, a MÚOSZ rendszeresen fogalmazza meg aggodalmait a sajtószabadság állapota, az azt fenyegető veszélyek miatt. Ugyanakkor az elmúlt évtizedből nem találtak olyan állásfoglalást, amely a magyar nyilvánosságra gyakorolt legkomolyabb, önkényesen és átláthatatlanul végzett cenzúrával foglalkozna, amelyet a globális technológiai nagyvállalatok végeznek világszerte.

Az ilyen valós, a véleményszabadság korlátozására irányuló fenyegetés ellen egyszer sem emelték fel szavukat. Annak ellenére sem, hogy már több magyar sajtóterméket ért ilyen irányú támadás – akár végleges letiltás is –, amely valóban súlyosan sérti a sajtószabadságot és a magyar szuverenitást.

A Lánczi Tamás által vezetett hivatal végül jelezte: minden olyan nyomásgyakorlást visszautasít, amely próbálja megakadályozni a törvény szerinti feladatainak ellátását.

Frissítünk! USA: Drákói akciók

Az Egyesült Államokat mély aggodalommal tölti el a magyar kormány „szuverenitás védelméről szóló törvényének” végrehajtása, beleértve a „Szuverenitásvédelmi Hivatal” e heti drákói akcióit, amelyek célpontjai a civil társadalom és a független média szervezetei. Így reagált az amerikai külügyminisztérium arra, hogy vizsgálat indult a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen.

 

Az amerikai külügy szerint a magyar kormány független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányuló törekvése ellentétes a demokratikus kormányzással. A törvény nem korlátozza a hivatalt abban, hogy célba vegye saját polgárai emberi jogait, alapvető szabadságjogait, veszélybe sodorva minden velük együttműködő országot, üzleti szervezetet, egyént. Az Egyesült Államok továbbra is kiáll a civil szervezetek és a médiaszabadság mellett és az antidemokratikus intézkedésekkel szemben.

Az Európai Bizottság azt vizsgálja, összeegyeztethető-e a szuverenitásvédelmi törvény az uniós joggal. A MÚOSZ érvelése szerint amíg az uniós vizsgálat tart, kifejezetten árt az ország nemzetközi megítélésének a törvényre hivatkozva elindított vizsgálat. A Szuverenitásvédelmi Hivatal sokáig elérhetetlen volt, működéséről hónapokig semmit sem lehetett tudni, noha a törvény indoklása szerint azért hozták létre, hogy transzparenssé tegye a különféle szervezetek magyarországi tevékenységét.

Miután a 24.hu május végén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnökéhez fordult, Péterfalvi Attila azt válaszolta, június 10-én észlelték, hogy elindult a hivatal honlapja.

Kapcsolódó
Több mint négy hónap után lett honlapja az átláthatóságért küzdő állami szervnek
Azután lett weboldaluk, hogy lapunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal elnökéhez, Péterfalvi Attilához fordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik