Gazdaság

Megvette az állam egy Tiborczhoz közel álló befektető napelemparkjait

Mohos Márton / 24.hu
Képünk illusztráció.
Mohos Márton / 24.hu
Képünk illusztráció.

Az MVM Zöld Generáció Zrt. bejelentése szerint az Innovolt Kft. üzletrészeinek megszerzésével átveszi az irányítást a Vas megyei Sárfimizdón és Gersekaráton, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén található naperőművek felett – írja csütörtöki cikkében a hvg.hu. A portál szerint ezeket a napelemparkokat eredetileg Orbán Viktor kormányfőnek és családjának török barátja, Adnan Polat kezdte fejleszteni, ám a török üzletember néhány évvel ezelőtt megvált az energetikai cégeinek jelentős részétől.

Mint írják, a három naperőmű három leányvállalaton keresztül az Innovolthoz került, amely ugyanazon a címen működik, mint Tiborcz István BDPST-csoportja, és alapításakor még az a Sájer Gábor is érdekelt volt benne, aki már a költségvetési csalás gyanújába keveredett Elios nevű cégben is segítette a kormányfő vejét.

A három leányvállalatot 2023 végén együttesen 10 milliárd forintra értékelték, igaz, csaknem 40 milliárd forintnyi hitel kellett a 138 megawatt összteljesítményű erőművek finanszírozásához. Az Innovoltnak több mint 50 milliárd forint az eszközállománya, amihez képest egyelőre igen csekély a jövedelemtermelő képessége. 2023-ban mindössze egymilliárd forint árbevétele volt, amelyen 300 millió forint adózott eredményt ért el – írja a hvg.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik