Belföld

Új polgármesterválasztást írtak ki egy faluban, ahol a választás előtt 41 százalékkal nőtt meg a szavazók száma

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegiben márciusban még csak 246 szavazópolgárt regisztráltak, a választók száma azonban a választásokra 348-ra ugrott, azaz addigra 41 százalékkal emelkedett meg. Feltehetően a 102 új „lakónak” is köszönhetően a polgármester a Fidesz–KDNP jelöltje lett. A Kúria most megsemmisítette az eredményt, és július 7-re új polgármester-választást írt ki – írja a Telex.

Csak a választás előtti utolsó héten a szavazóköri névjegyzék kötelező lezárásáig még 70 új választópolgárnak lett lakcíme Szegiben. „Egyes ingatlanokba 6-10 fő jelentkezett be, és a Helyi Választási Bizottság két tagjához további 8-8 fő került bejelentésre” – olvasható a Kúria határozatában. Az új „lakókat” szervezetten, kisbuszokkal vitték szavazni.

Volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére az igazolványa helyett azt a nyomtatványt adta oda, amire leírták neki, hogy kire, melyik polgármesterre és képviselőre kell szavazni

– idézi a Kúria határozata a panaszos beadványát.

A választást Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyerte meg 153 érvényes szavazattal (57,95 százalék). A független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot (39,77 százalék) kapott. Utóbbi megóvta az eredményt. A Kúria mostani határozata helyt adott a felülvizsgálati kérelmének. A bíróság kimondta: objektív adatok is alátámasztják, hogy Szegiben sérült a választások tisztasága. Olyan emberek is szavazhattak ugyanis, „akik tömegesen, közvetlenül a választás előtt kifejezetten azért létesítettek lakcímet a településen, hogy szavazataikat a választási eredmény befolyásolása érdekében leadhassák”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik