Élő Nagyvilág

Menekültekkel teli iskolát bombázott Izrael

MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Szerdai közvetítésünket itt tudja visszaolvasni.

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta a Hamász fegyvereseinek a nevét, akik az ENSZ iskolájában haltak meg

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtök este nyilvánosságra hozta kilenc olyan palesztin fegyveres nevét, akit aznap az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak a Gázai övezetben található iskolájában, célzott légicsapással öltek meg.

A szóvivő arra reagált, hogy az övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet azt állította: az izraeli hadsereg civileket ölt meg az épületben.

Hagari elmondta, hogy a légierő gépei „precíz eszközökkel” három olyan osztálytermet lőttek a palesztin Gázai övezet középső részén, a nuszairati menekülttáborban található iskolában, ahol mintegy harminc fegyveres rejtőzködött.

Nyilvánosságra hozták kilenc megölt iszlamista harcos nevét, többségünek a fényképét is, és a szóvivő bejelentette, hogy további, a támadásban életüket vesztett Hamász-fegyveresek azonosításán dolgoznak.

Hagari szerint az áldozatok részt vettek a Gázai övezetben folytatott harcokban, s egy részük az Izrael elleni október 7-i súlyos terrortámadásban is. A szóvivő hangsúlyozta, hogy üldöznek minden, az októberi mészárlásban részes gázait.

Daniel Hagari ismertetett és videofelvétellel bemutatott egy másik csütörtök hajnali incidenst is, amelyben egy terrorkommandó három tagját ölték meg. Négy támadó Rafahnál, az izraeli határtól mintegy kétszáz méterre egy alagútból előbújva, kalasnyikovokkal és vállról indítható páncéltörő rakétával felszerelve Izrael felé tartott, de a katonai megfigyelők észlelték őket, és riasztottak egy beduin határőr osztagot. A palesztin fegyveresek megölték az egység egyik katonáját, majd az izraeli erők végeztek közülük hárommal. A csoport negyedik tagja visszamenekült Rafah felé.

(MTI)

Több ország sürgeti a Hamászt, hogy fogadja el az izraeli tűzszüneti javaslatot

Közös közleményben szólította fel több ország, köztük az Egyesült Államok a Hamász palesztin iszlamista szervezetet csütörtökön a legújabb tűzszüneti javaslat elfogadására, amely az Izraelben ejtett túszok elengedését is tartalmazza.

A washingtoni Fehér Ház által is nyilvánosságra hozott dokumentum aláírói – az Egyesült Államok mellett Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország, Brazília, Argentína, Lengyelország, Románia, Ausztria, Dánia, Szerbia, Bulgária, Kolumbia és Thaiföld vezetői – teljes támogatásukról biztosították az indítványt, amelyet Joe Biden amerikai elnök ismertetett múlt pénteken, és amelyet az amerikai adminisztráció Izrael javaslataként jellemzett.

A megállapodási javaslat teljesülése esetén azonnali tűzszünet lépne életbe, hosszabb távon pedig elvezetne a Gázai övezet talpra állításához, biztonsági garanciákkal az izraeliek és palesztinok számára, valamint kilátásokkal egy hosszú távú békére és a kétállami megoldás teljesülésére – olvasható a közleményben.

Az aláírók egyben felszólították Izrael és a Hamász vezetőit, hogy bármilyen kompromisszumra is van szükség, állapodjanak meg róla, jussanak egyezségre a megállapodást illetően, mert az könnyebbséget hozna a túszok családtagjai, valamint a konfliktusban érintett civilek számára mindkét oldalon.

(MTI)

A húszik izraelbe tartó hajókat támadtak meg

A jemeni húszi lázadók csütörtökön azt közölték, hogy hajókat támadtak meg az észak-izraeli Haifa kikötőjénél az Iraki Iszlám Ellenállás nevű milíciával közösen végrehajtott két akcióban. Az izraeli hadsereg szóvivője tagadta az Irán támogatását élvező húszik állításait.

Az első művelet során Haifa kikötőjébe tartó, katonai felszereléseket szállító két hajót vettek célba, míg a második akció egy olyan hajó ellen irányult, amely megsértette a kikötőbe való belépés tilalmáról szóló határozatot

– fejtette ki Jahja Szárí húszi katonai szóvivő egy televízióban is sugárzott nyilatkozatban.

Az izraeli hadsereg tagadta a támadást. “Nem igaz” – mondta Peter Lerner katonai szóvivő a húszik bejelentéséről. A húszi fegyveresek november óta támadnak hajókat a Vörös-tenger térségében, Afrikát megkerülő, hosszabb és drágább tengeri útra kényszerítve a teherszállító hajókat. A lázadók később kiterjesztették támadásaikat az Indiai-óceánra is, és közölték, hogy minden hajót célba vesznek, amely izraeli kikötőkbe tart.

Az Egyesült Államok brit segítséggel január óta támadásokat hajt végre a húszik ellen, akik azóta az Izraellel kapcsolatban álló hajókon kívül amerikai és brit hajókat is megtámadnak.

Abdul-Malik al-Húszi, az Irán-barát síita húszi lázadók vezetője csütörtökön bejelentette: a jövőben fokozni fogják az iraki milíciával közösen végrehajtott, Izrael elleni támadásaikat.

(MTI)

Hatezren voltak az iskolaépületben, amit Izrael lebombázott

Hatezer palesztin menekült tartózkodott a Nuseirat menekülttábor iskolaépületében, ami ellen Izrael légicsapást intézett csütörtökre virradóan, közölte a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség vezetője a Guardian tudósítása szerint.

Philippe Lazzarini nem zárta ki, hogy mások mellett a Hamász harcosai is életüket vesztették a támadásban, aminek legkevesebb 35 halálos áldozata van, ugyanakkor hozzátette, hogy nem kaptak róla előzetes figyelmeztetést.

Közölte, hogy a gázai háború kezdete óta az ügynökség 180 épületét érte támadás, és 450 menekült halt meg ezekben.

Meghalt egy izraeli tartalékos katona a Hezbollah támadásában

Meghalt egy tartalékos katona a Hezbollah tegnapi támadásában Észak-Izraelben, közölte az izraeli hadsereg.

Egy másik katona súlyosan megsebesült, további nyolc pedig könnyebb sérüléseket szenvedett Hurfeish közelében, ahol rövid időben belül két drón csapódott be.

(The Times of Israel)

32-en meghaltak egy izraeli támadásban

Izrael támadást intézett a Gázai övezet középső részén található Nuseirat menekülttáborban egy iskola épülete ellen. Gázában hosszú ideje egyetlen iskola sem üzemel: az épületben az otthonukat elhagyni kényszerült palesztinok kerestek menedéket.

Izrael már 200 iskola ellen intézett támadást Gázában, melyek közül legalább 53 teljesen megsemmisült.

Az éjszaka során végrehajtott légicsapás halálos áldozatainak száma folyamatosan nő: a Hamász által irányított gázai kormány 32 halottról és több tucat sebesültről számolt be. Az áldozatok között sok a nő és a gyerek.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint a vadászgépek célpontja a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) egyik épülete volt, ahol a Hamász terroristái rejtőzködtek. Az IDF azt is elmondta, hogy a támadást precíziós lőszerekkel hajtották végre, és mindent elkövettek, hogy minimalizálják a polgári lakosság szenvedését.

A Hamász tagadja, hogy a harcosaik használták volna az épületet.

Gázában már 36 586-an vesztették életüket és 83 074-en sebesültek meg a konfliktus kezdete óta.

(al-Dzsazíra, The Times of Israel)

Olvasói sztorik