Kultúra

A világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot Szingapúrban

Fotó: Mohos Márton
Fotó: Mohos Márton

A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án, Szingapúrban – írja az MTI a Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek bejelentése alapján.

A Városliget Zrt. közleménye szerint az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d’Excellence átadó gáláján aranyéremmel jutalmazták a Ferencz Marcel által tervezett múzeumot. A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által megálmodott zenei beavatóintézmény, a Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján.

A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek így Magyarország legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak

– írták.

Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a két épület látogatottsága minden korábbi várakozást többszörösen felülmúlt. „Az építészet Oscar- és Nobel-díjainak megfelelő rangos elismerések elhódítása mellett az is visszaigazolja a Néprajzi Múzeum épületének nívóját, hogy a világ egyik legrangosabb kulturális eseményén, a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén a Néprajzi Múzeum képviselte hazánkat a magyar pavilonban”– fogalmazott a vezérigazgató, aki szerint a fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország turisztikai vonzereje jelentősen emelkedett, és az új kortárs ligeti épületek nemzetközileg is ismert nevezetességeivé váltak hazánknak.

A Néprajzi Múzeum tervezésére 2016-ban hirdettek meghívásos nemzetközi tervpályázatot. A mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes.

Mi itt írtunk bővebben a 2022-ben megnyílt múzeumról.

Kapcsolódó
Öncélú épület lett a Néprajzi Múzeum új otthona
Megnéztük a május végén megnyílt múzeumépületet, ahonnan felemás érzésekkel távoztunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik