Tudomány

Több mint ezer földrengés volt idén áprilisban ebben a városban

Bernardo Ricci Armani / Getty Images
Bernardo Ricci Armani / Getty Images

Hétfő este a Richter-skála szerinti 4,4-es erősségű földrengés rázta meg az olaszországi Campi Flegrei szupervulkánt, amely az epicentrumnak számító Pozzuoli városban és a nagyjából 20 kilométerre fekvő Nápoly városában is enyhe károkat okozott – írja a CNN.

A helyi idő szerint 20 óra 10 perckor bekövetkezett 4,4-es rengést egy órával korábban egy 3,5-es előzte meg. Az olasz tűzoltóság leginkább megrepedt falakról kapott jelentéseket. 

A 3 kilométeres mélységben bekövetkezett földrengés az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) adatai szerint a legerősebb, amely az elmúlt negyven évben az erős szeizmikus működéséről ismert területet sújtotta.

A rengés része egy jelenleg is tartó szeizmikus viharnak, melynek során 48 óra alatt több mint egy tucat 2,0 erősség feletti esemény történt. Az INGV 2024 áprilisában 1252 földrengést regisztrált Campi Flegrei térségében, a legtöbb ereje azonban nem érte el az 1,0-át.

A szupervulkán utolsó nagyobb kitörése 1538-ban volt, amelynek következtében egy új öböl keletkezett a dél-olasz partvidéken.

Az INGV 2022 óta a szeizmikus aktivitás növekedését észlelte, ami több vulkanológus szerint is gázok, illetve a felszín alatti magma felgyülemlését jelezheti, írja a hvg. A vulkán körülbelül 50 kilométerre fekszik a Vezúvtól, és hajlamos a bradyseismként ismert jelenségre, melynek során a felszín alatti nyomás hatására a talaj megemelkedik, majd megsüllyed. Az utolsó nagyobb ilyen ciklus 1984-ben volt. Az olasz katasztrófavédelem szerint több mint félmillió ember él a Campi Flegrei közvetlen szomszédságában lévő vörös zónában, de már zajlik a terület kiürítéséről szóló terv átdolgozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik