Kultúra

Tizenhat nő vádolja szexuális visszaéléssel David Copperfieldet

Dimitrios Kambouris / Getty Images via AFP
Dimitrios Kambouris / Getty Images via AFP

Összesen 16 nő vádolta meg David Copperfield évtizedeken át tartó szexuális visszaéléssel – írja a Guardian. A lap szerint a nők több mint fele tinédzser volt a zaklatások idején – egyikük azt állítja, tizenöt éves volt, amikor a világhírű amerikai bűvész zaklatta őt. Copperfield ügyvédei szerint a vádak „nemcsak teljesen hamisak, hanem teljesen valószínűtlenek is”.

A Guardian bírósági és rendőrségi feljegyzések, valamint interjúk alapján írt a bűvész ellen felhozott vádakról. Ezek alapján a vádakat megfogalmazó nők a munkája révén ismerkedtek meg Copperfielddel, és a 2018-as #Metoo mozgalom hatására nyíltak meg. Több áldozat arccal és névvel vállalta a történetét. A Guardian nyomozása szerint az esetek között több hasonlóság is volt: Copperfield jellemzően a modellkarrierjük segítését ígérte a lányoknak, és megpróbálta fenntartani a kapcsolatot velük és szüleikkel.

A bűvészt először 2018-ban Brittney Lewis modell vádolta meg azzal, hogy 1988-ban, 17 éves korában Copperfield bedrogozta, majd szexuálisan zaklatta őt. Egy másik nő is hasonló vádakat fogalmazott meg: azt állította, hogy őt és egy barátnőjét bedrogozta a bűvész, mielőtt mindkettőjükkel a beleegyezésük nélkül közösült. Négy másik esetben a nők azt állították, hogy Copperfield fogdosta vagy szexuálisan érintette meg őket a színpadi élő előadások közben. Ők ekkor 18 év alattiak voltak.

A 38 éves Fallon Thornton a lapnak azt mondta, hogy Copperfield megszorította a mellét. Ez azt követően történt, hogy egy 2014. januári fellépésén felhívta őt a színpadra. Az esetet jelentette is a rendőrségen, de úgy érezte, az ügyét sosem vették komolyan, végül bizonyíték hiányában ejtették.

Copperfield tagadta a vádakat, ügyvédei írásos válaszukban azt mondták a Guardiannek, hogy „soha senkivel nem viselkedett helytelenül, nemhogy kiskorúakkal”. A Copperfieldről alkotott „igazi” kép szerintük „kedvességét, szerénységét és a férfiakkal és nőkkel való tiszteletteljes bánásmódját” írná le. Állításuk szerint a bűvész a #MeToo mozgalom lelkes képviselője.

A bűvész neve a januárban nyilvánosságra hozott Epstein-peranyagban is felbukkant, ez azonban nem azt jelenti, hogy Copperfield bűncselekményt követett el: az egyik vallomás szerint a bűvész megkérdezte az egyik nőt – akiről később kiderült, hogy Epstein egyik áldozata volt –, hogy „tisztában van-e azzal, hogy a lányokat azért fizetik, hogy más lányokat találjanak” Epsteinnek. Ügyvédei azt mondták a Guardiannek, hogy Copperfield pletykákat hallott ugyan Epsteinről, de „nem tudott vagy hitt abban, hogy bármi helytelen dolog történt”. Ügyvédei azt is elmondták, hogy „nem látott okot arra, hogy kapcsolatba lépjen a bűnüldöző szervekkel, vagy hogy másokkal is szóba hozza az ügyet”, miután az általa megkérdezett nő nem fejezte ki aggodalmát. Copperfield nem érintkezett rendszeresen Epsteinnel. ügyvédei szerint nem tudott a szörnyű bűncselekményekről: „Mint a világ többi része, ő is a sajtóból értesült róla”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik