Nagyvilág

Védelmi miniszter: Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos

Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP
Robert Kalinák sajtótájékoztatót tart a besztercebányai kórházban.
Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP
Robert Kalinák sajtótájékoztatót tart a besztercebányai kórházban.

Rövid sajtótájékoztatót tartott Robert Fico miniszterelnök állapotáról a szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes. A besztercebányai kórházban, ahol a sérült kormányfőt kezelik, Robert Kalinák elmondta, hogy

 a miniszterelnök állapota még mindig nagyon súlyos, de az orvosoknak sikerült stabilizálniuk az éjszaka folyamán.

„Jelenleg további beavatkozások folynak a miniszterelnök állapotának javítása érdekében” – tette hozzá.

Szajki Bálint / 24.hu Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet ahol Robert Ficó szlovák miniszterelnököt ápolják.

Mindezt Miriam Lapuníková, a besztercebányai kórház igazgatója is megerősítette: Fico szerinte is nagyon súlyos állapotban van. Elmondta azt is, hogy Fico ötórás műtéten esett át, amit sebészek és baleseti sebészek végeztek.

A miniszterelnök másik helyettese, Tomás Taraba környezetvédelmi miniszter tegnap este arról beszélt, hogy a műtét jól sikerült, és Fico túl van az életveszélyen.

Fico ellen a kormány kihelyezett ülése után követettek el lőfegyveres merényletet Nyitrabánya városában. Az elkövetőt, aki sajtóértesülések szerint korábban biztonsági őrként is dolgozott, valamint tagja volt egy oroszbarát szélsőséges csoportnak, öt lövést adott le a kormányfőre, akit a hasán és a bal kezén ért találat. A merénylőt a helyszínen azonnal őrizetbe vette a rendőrség. A miniszterelnököt a támadás után a biztonsági szolgálat autóba ültette, és életveszélyes állapotban, helikopterrel Besztercebányára szállították.

(Napunk / Új Szó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik