Élő Nagyvilág

Beomlott egy orosz lakóház tíz emelete, miután ukrán rakétatalálat érte

Handout / Telegram / @vvgladkov / AFP
Handout / Telegram / @vvgladkov / AFP

Putyin lecseréli a védelmi miniszterét, Szergej Sojgut

Vlagyimir Putyin leváltja a védelmi miniszterét, Szergej Sojgut. A Kreml vasárnapi közlése szerint az orosz elnök „két év intenzív háború után” új személyt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot javasolja a posztot 12 éve betöltő Sojgu helyére.

Putyin nem engedi el végleg régi szövetségese kezét: a közlemény szerint azt szeretné, hogy Sojgu az orosz Biztonsági Tanács titkári székébe üljön át, és a hadiipart felügyelje.

Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkar főnöke marad posztján, akárcsak Szergej Lavrov, az ország veterán külügyminisztere – áll a közleményben.

(Reuters)

Ukrán főparancsnok: Kiéleződött a helyzet Harkivban

Jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv megyében az orosz csapatok határtérségben megindított támadása következtében – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

A héten jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv térségében, az Oroszországi Föderációval közös határ mentén. A helyzet nehéz, de az ukrán erők mindent megtesznek a védelmi vonalak és hadállások megtartása érdekében

– írta Szirszkij Telegram-oldalán.

Mindazonáltal elismerte, hogy az orosz csapatok egyes frontszakaszokon „részeredményeket” értek el.

Ukrán és orosz katonai megfigyelők, de más szakértők is abból indulnak ki, hogy a támadás egyelőre nem Harkiv városát célozza. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakemberei „korlátozott műveleti célokról” beszéltek, amelyek keretében a támadásokkal az ukrán erőket visszaszorítják a határtól, ezzel az orosz tüzérség lőtávolságába hozva a várost.

Az ISW szerint Oroszország stratégiai célja rákényszeríteni az ukrán vezetést arra, hogy katonákat csoportosítson át más frontszakaszokról. A művelet korlátozott volta miatt nem valószínű, „hogy az orosz csapatok nagyszabású offenzívát hajtanának végre Harkiv körbekerítésére, vagy elfoglalására”.

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

(MTI)

Négy harkivi település elfogalalását jelentette be Oroszország

Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elfoglalta a Harkiv megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben öt frontszakaszon sikerült előre nyomulnia az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fél 18 ukrán ellenrohamot vert vissza, az ukrán hadseregnek pedig mintegy ezerötszáz katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

(MTI)

Képeken az orosz lakóház elleni támadás

A belgorodi lakóházat ukrán rakétatalálat érte, a támadásban legalább heten életüket vesztették, 17-en pedig megsebesültek.

Handout / Telegram / @vvgladkov / AFP
Handout / Telegram / @vvgladkov / AFP
STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

(AFP)

Ukrán rakétatalálat ért egy orosz lakóházat, többen meghaltak

Legalább heten életüket vesztették és 17-en megsebesültek egy ukrán rakétatámadásban az Ukrajnával határos Belgorod régióban, Oroszországban, közölték az orosz hatóságok. A sérültek között két gyerek van, mások a romok alatt rekedtek.

Ez volt az eddigi leghalálosabb ukrán támadás a határhoz közeli térségben.

Az ukránok egy szovjet időkből származó Tochka ballisztikus rakétákkal találták el az orosz lakóházat, amelynek legalább tíz emeletnyi része összeomlott. Később, amikor a mentőszolgálatok a romok között kutattak túlélők után, a tető beomlott, és az emberek az életükért futottak, miközben por és törmelék hullott rájuk.

Az orosz védelmi minisztérium „lakóövezetek elleni terrortámadásnak” minősítette a magyar idő szerint reggel 9:40-kor végrehajtott akciót, amelyet szerintük legalább 12 rakétával hajtottak végre.

Az orosz külügyminisztériumi szóvivő, Marija Zaharova azt mondta, a csapás civilek elleni célzott támadás volt, amelyben Ukrajna és a támogatói – mindenekelőtt az Egyesült Államok és az európai szövetségesek – egyaránt bűnrészesek.

(Reuters)

Több mint négyezer embert evakuáltak Harkiv megyéből

Oleh Szinyehubov a közösségi médián közzétett bejegyzésében azt közölte, összesen 4073 embert telepítettek ki a területről, egy nappal azt követően, hogy a térséget támadó orosz erők öt, a megyében található település bevételéről adtak hírt. Ugyancsak vasárnap reggel az ukrán hatóságok azt közölték, hogy az orosz fél ismét légitámadást intézett a Harkiv megyében található Vovcsanszk városa ellen, a tájékoztatás szerint egy lakóépületet is találat ért, egy nő életét vesztette.

Az orosz csapatok először 2022 februárjában intéztek támadást a kelet-ukrajnai megye ellen, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a megye nagy részéből. A határ másik oldalán fekvő, oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeres ukrán drón- és tüzérségi csapások érik. Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

(MTI)

Dróncsapás érte a Lukoil oroszországi olajfinomítóját.

Tűz ütött ki a Lukoil olajipari vállalat dél-oroszországi finomítójában vasárnap hajnalban, miután az ukránok drónokkal vették célba az ipartelepet. A volgográdi régió kormányzója, Andrej Bocsarov a Reuters szerint mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a tüzet idejében sikerült megfékezni, személyi sértülés pedig nem történt.

Az orosz biztonsági szolgálatokhoz közel álló orosz Baza fotókat és videókat tett közzé a tűzesetről  nem sokkal később a Telegramon.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá váltak az Oroszország területén fekvő energetikai létesítmények elleni dróntámadások. Kijev stratégiájának fontos részévé vált Oroszország kritikus infrastruktúrájának támadása, amivel egyszerre igyekeznek választ adni az Ukrajnát ért hasonló csapásokra, és szabotálni Moszkva háborús erőfeszítéseit.

Olvasói sztorik