Belföld

Kukkolhat a BKV, ha megszavazzák a törvényt

Jogszerűen kamerázhatja utasait a BKV, ha a parlament elfogadja az erről szóló törvényt. A készülékek 72 óráig tárolhatják a felvételeket, azután törölni kell azokat. A rögzített képek bizonyítékul szolgálhatnak az utasok és az ellenőrök közötti csetepatékban - írja a Blikk.

Jelenleg a 2700-ból mindössze 200 járműben van kamera, de egyik sem működik. Így történhet bármilyen bűncselekmény, nem lehet felhasználni a technikát a bűnösök megbüntetésére, mert csak a rendőrségnek szabad tárolnia a felvételeket. Ez változik meg az új törvénnyel.

Egyelőre csak 200 – új – BKV-s járműben van beépített kamera, ám azokat sem használhatják. “A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkor beindítja a biztonsági figyelőrendszert. Az új járműveken szintén alkalmazni fogjuk a kamerákat, de a régebbi, tizenéves buszokba már nem éri meg beépíteni” – közölte a BKK illetékese a lappal. A kameráktól azt várják, hogy megvédje az utasokat és a dolgozókat az összetűzésektől, az utazókat a zsebtolvajoktól, a járműveket pedig a rongálásoktól.

Azt még nem tudni, miből telik majd a több ezer kamerára. Egy járműben ugyanis legalább két szerkezetre lenne szükség; az egyik a vezetőfülkét, a másik az utasteret figyeli. A kamerák darabját ugyan 150 ezer forintért kínálják a kereskedők, ám a Blikk számításai szerint a BKV-nak ötezernél is többet kellene vásárolnia, ami alsó hangon is mintegy 750 millió forint lenne.

Ha meglesz a pénz a beruházásra, már nem ellenkezhet Jóri András ombudsman sem, aki elődjéhez hasonlóan nem örvendezett a kameráknak, és máshogy szerette volna megvalósítani a bűnmegelőzést, de hogy mi módon, azzal sosem rukkolt elő. “Az ombudsman kifogása szerintem értelmetlen jogászkodás volt, hiszen a buszmegállókat eddig is figyelték térfigyelő kamerák” – vélekedett Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) alelnöke.

Többször előfordult már, hogy utas vert össze ellenőrt vagy épp ellenőrök támadtak utasokra. A BKK tájékoztatása szerint az idén november végéig 72 alkalommal támadtak meg utasok ellenőrt vagy járművezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik