Szórakozás

X-Faktor és a rabszolgasors

x-faktor (x-faktor)
x-faktor (x-faktor)

A Blikk szerint az RTL Klub elveszi az X-Faktorba jelentkezők jövőjét.

A Blikk szerint felháborító szerződéssel lehetetlenítené el az X-Faktorba jelentkező, de nem továbbjutók jövőjét az RTL Klub. A lap birtokába jutott a dokumentum, amit már az előtt aláíratnak mindenkivel, mielőtt a szerkesztők előtt megmutathatnák, mit tudnak. Ettől a perctől kezdve szinte a csatorna tulajdonai: részt kell venniük mindenben, amit az RTL kitalál. Ha nem teszik, félmillió forint kártérítést kell fizetniük. Ugyanennyit kockáztatnak, ha fél éven belül egy másik tehetségkutatóra is jelentkeznek.

Egy neve elhallgatását kérő jelentkező a Blikknek gusztustalannak nevezte, hogy „már azokkal is ezt a szerződést íratják alá, akik az első válogatón részt vesznek. Nem is beszélve arról, hogy ez azokra is érvényes lesz, akiket nem hívnak vissza és akik a mentorok elé sem kerülnek, így benne sem lesznek az adásban. Mégis, ha esetleg a TV2 most induló műsorába, a Voice-ra szeretnének jelentkezni, akkor félnek attól, hogy megbüntetik őket”. Erre az X-Faktor produkció körlevélben fel is hívta a figyelmet – tette hozzá.

A csatorna programigazgatója szerint semmi kivetnivaló nincs ebben. Mint mondta: ezek a játékszabályaik. A szabályok nyilvánvalóak és érthetőek, ha valaki így jelentkezik, annak örülünk, ha nem, akkor azt is elfogadjuk – mondta a Blikknek Kolosi Péter. A lapnak Kamarás Péter ügyvéd is azt mondta, hogy jogilag rendben van az x-faktorosok szerződése, erkölcsileg azonban szerinte megkérdőjelezhető.

Maga a zenészszakma egyébként megoszlik tehetségkutató-ügyileg. A show-bizniszben utazó ügynökségek szerint szükség van a műsorokra, több szakmabeli azonban már óvatosabban fogalmazott. Demjén Rózsi korábban a Hír24-nek azt mondta, a kereskedelmi tévék csupán kihasználják a versenyzőket, elhitetik a fiatalokkal, hogy sztárok. A csillogás viszont hamar elmúlik, és ott maradnak egy kemény és számukra ismeretlen világban, amire nem készítették fel őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik