Belföld

Törvénnyel tartanák itthon az orvosokat

Törvényben kellene garantálni az életpálya-modellt az egészségügyben dolgozók számára, így megállítható lenne az elvándorlás - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István szerint enélkül még nagyobb mérteket ölthet az orvosok külföldre vándorlása. A kereslet közben egyre nő, hiszen 2020-ra az unióban egymillióra nő a munkaerőhiány az egészségügyben. Éger István elmondta azt is, hogy ismeretei szerint január elsejétől visszaállítják a kötelező kamarai tagságot – mondta a 180 perc című műsorban.

Az egészségügy jövőre sem kap lényegesen többet a költségvetésben, mint ebben az évben, legalábbis a jövő évi büdzsé általános indoklásából az derül ki, hogy az egészségügyi kiadások 1198 milliárdról 1254 milliárd forintra emelkednek.

Éger István elmondta: ez a támogatás nem megfelelő, az egészségügy ennél sokkal többet szeretne, de ismerve az ország gazdasági helyzetét, tudták, hogy ennél több pénz nem lesz jövőre. Az orvosi kamara elnöke elmondta, sajnos most sem egyeztettek velük a költségvetés tervezetének elkészítése előtt, mindig csak ígérteket kapnak, pedig szerinte törvényben kellene garantálni az egészségügyben dolgozók életpályáját.

Hozzátette: közgazdasági elemzések szerint azok az országok lábalnak ki gyorsabban a válságból, amelyek többet fordítanak az emberi erőforrásokba, az egészségügybe és az oktatásba. Ezt figyelembe véve a magyar egészségügy a mostaninál lényegesen nagyobb invesztíciót várhatna – mondta – már csak azért is , mert Magyarországon az egészségügy részesedése a GDP-ből fele az európai átlagnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik