Tudomány

Lenyűgöző leleteket rejtett az ókori sír

Feleségével együtt eltemetett előkelő makedón férfi csontjaira bukkantak az észak-görögországi Aegae romvárosában, a mai Verginában – írja az Arkeonews. A sírt egy csatornahálózat építése közben fedezték fel.

Aegae az eredeti makedón főváros volt, a központ csak az időszámítás előtti 4. század elején települt át Pellába. Aegae a későbbiekben is megőrizte jelentőségét, a makedón királyok sokáig temetkeztek itt.

A helyi nekropoliszban végzett mentőásatások eredményeit a közelmúltban ismertette Angeliki Kottaridi egy makedóniai és trákiai fókuszú régészeti rendezvényen. A nemrégiben feltárt sír az időszámítás előtti 3. századból származik, belseje 3,7-szer 2,7 méteres.

Az elhunytat kiváló minőségű pajzzsal, fegyverekkel és egyéb felszerelésekkel temették el.

Kottaridi szerint ezek alapján feltételezhető, hogy a férfi a makedón elit lovasság, a hetairai tagja volt.

A nyughelyet belülről egy festett aranyszalag díszíti. A falfestmények két építési fázisra utalnak, ami azzal magyarázható, hogy utóbb az elhunyt feleségét is ide temették. A sírban ékszereket is felfedeztek.

A nyughelytől mindössze 100 méterre található egy hasonló, 1969-ben feltárt sír. A kutatók azt feltételezik, hogy a környéken gazdag személyek temetkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik