Belföld

Elfogadták a hazafias törvényt Szlovákiában

Elfogadta a hazafiasságot erősíteni hivatott törvényt a szlovák parlament kedden.

A törvényjavaslatot a koalíciós pártok – Irány-Szociáldemokrácia, Szlovák Nemzeti Párt, Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom – képviselői támogatták, míg az ellenzék egy része ellene szavazott, másik része pedig tartózkodott.

Az új jogszabály szerint, amelynek tervezetét a Szlovák Nemzeti Párt nyújtotta be, a jövőben a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kell majd függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játsszák a diákoknak, és elhangzik minden hivatalos sportrendezvény kezdetén is. A képviselő-testületek tagjai – az önkormányzattól a parlamentig – pedig minden ülés elején elénekelik a himnuszt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor csendül fel kötelezően a szlovák himnusz.

Ugyanakkor az összes iskolai tananyagban is megerősítik a hazafiasságra való nevelést.

Az eredeti előterjesztésben az a rendelkezés is szerepelt, amely Szlovákia iránti hűségeskü letételére kötelezte volna a 15 éves fiatalokat személyazonossági igazolványuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket megbízatásuk kezdetén. Ezt a rendelkezést a bírálatok után a vita során kivették a tervezetből. A most elfogadott változat szerint a hűségesküt már csak az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottaitól fogják megkövetelni.

A hazafiassági törvény, amennyiben Ivan Gasparovic államfő aláírja, április elsején lép életbe. A jogszabály a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így betartása gyakorlatilag „önkéntes” lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik