Belföld

Szlovák neonácik tüntettek Pozsonyban

Hat személyt vettek őrizetbe vasárnap Pozsonyban, ahol délután két tüntetés is volt az első Szlovák Köztársaság (1939-1945) kikiáltásának 71. évfordulója alkalmával.

Az egyik nagygyűlés néhány száz résztvevője a fasizmus újjáéledése ellen tüntetett, míg a másik rendezvény valamivel nagyobb számú résztvevője az egykori fasiszta államot méltatta. A rendőrség a két tábort elzárta egymástól, incidens nem történt.

Az őrizetbe vett személyeket – a rendőrség nem közölte melyik táborba tartoznak – kihallgatták, majd szabadon engedték, közrend elleni szabálysértéssel gyanúsítják őket.

„A fasizmusnak, a totalitarizmusnak és a türelmetlenségnek nincs helye a mai Szlovákiában” – jelentette ki Fedor Gál ismert szociológus az elnöki palota előtt megtartott fasisztaellenes tüntetésen.

A másik, későbbi tüntetésen roma- és zsidóellenes kijelentések hangzottak el. Bírálták az Európai Uniót is, mert állítólag korlátozza Szlovákia önállóságát. Ez a tömeg a nagygyűlés befejezése után az elnöki palota elől a Márton-temetőbe vonult, ahol virágokat helyeztek el Josef Tiso, a háború alatti szlovák állam elnökének sírján.

A temetőbeli megemlékezés Marián Kotlebának, a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) szellemi vezérének választási nagygyűlésévé alakult.

Dusan Caplovic kormányfőhelyettes nyilatkozatban ítélte el az első Szlovák Köztársaság híveinek tüntetését. Úgy vélekedett, hogy veszélyes emlékezetkiesésről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik