Belföld

Napi 2900 köbméter termálvizet eresztenének a Rákos-patakba a Bayer zuglói házai

BRANSTETTER SÁNDOR / MTVA
BRANSTETTER SÁNDOR / MTVA

Többszörösére növelné termálvíz-kitermelési igényét a Zugló Városközpont néven gyakorlatilag kormányzati negyedet építő Bayer Construct Zrt., a Bosnyák téri nagyszabású ingatlanfejlesztés beruházója.

A Hvg.hu arról írt, hogy Balázs Attila érdekeltsége a zuglói építkezésen, ahol a kormány 245 milliárdért előre megvásárolta az ott kialakítandó irodaépületeket, egy 1200 méter mély kutat fúrt, hogy az onnan kinyerhető 70-72 Celsius fokos vízzel lássák el az épületkomplexum fűtési és melegvízigényét.

A környezet- és klímabarátnak számító geotermikus energia felhasználására külön fel is hívják a figyelmet a beruházásról szóló tartalommarketinges népszerűsítő anyagokban. Csakhogy úgy tűnik, kevésnek bizonyult az, amivel eredetileg számoltak, a korábban megszerzett vízjogi engedélyben napi 490 köbméternyi termálvíz volt megadva. Ezért az engedély módosítását kérték, amihez környezetvédelmi hatósági eljárást kezdeményeztek.

Ez a december 4-én a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatósága által a hivatal honlapján közzétett közleményből derül ki, ahogy az is, hogy meglehetősen alálőttek a vízigénnyel az előzetes kalkuláció során. A változás meglehetősen drasztikus: napi 490 helyett 2897 köbméter lesz a termál karsztvíz kitermelés, ami éves szinten 490 012 köbméterre növeli a vízigényt.

Vagyis az eredetihez képest 5,7-szeres vízmennyiséget kívánnak kitermelni, és ezt a hőenergia kinyerését követően egy puffertartály közbeiktatásával a Rákos-patakba engednék.

A kapacitásbővítés még jóváhagyás előtt áll, egyelőre a környezetvédelmi hatósági eljárás zajlik, az engedéllyel kapcsolatban tavaly december közepéig lehetett még észrevételeket tenni – írta a Hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik