Sport

Őrület: egy válogatott a jeges óceánban készült a kézilabda-Eb-re

Túlteljesítette az előzetes várakozásokat a feröeri férfi kézilabda-válogatott, amely tavaly váratlanul kiharcolta az Európa-bajnoki részvételt. A szövetségi kapitány, Peter Bredsdorff-Larsen szerint ez nem jelenti azt, hogy nem állnak készen a kihívásokra, de számukra a kvalifikáció már aranyéremmel ér fel.

A dán Peter Bredsdorff-Larsen 2011-ben vette át a válogatott vezetését. Korábban a dán férfiválogatottnál volt másodedző még Ulrik Wilbek irányítása alatt (2008-ban Eb-aranyat ünnepelhetett), majd a Silkeborgnál dolgozott, és szerzett 2016-ban bajnoki címet.

Három éve két addigi segítőjével, Lars Möllerrel és Tom Jensennel érkezett meg a mindössze ötvenezer lakosú szigetközösségbe, és úgy látta, van olyan percpektíva a helyi kézilabdában, hogy érdemes vele foglalkozni. Három korosztályra építhetett: a 2017-ben a juniorvébén 16. helyezést szerző immáron huszonévesekre, valamint arra a két, egymást követő generációra, amelyek közül az elmúlt két évben mind az U18-asok, mind az U20-asok ott lehettek a korosztályos vébénken és Eb-ken.

Azokon a tornákon, ahol olyan játékosok tűntek fel, mint a Kiel irányítója, Elias Ellefsen á Skipagötu, a Füchse Berlin jobbszélsője, Hákun West av Teigum vagy az IK Sävehof balátlövője, a két tornán is gólkirályi címet nyert Óli Mittún.

Ez a fiatal társaság vívta ki meglepetésre a mostani Eb-kvalifikációt úgy, hogy otthon legyőzte az esélyesebb románokat és ukránokat. Peter Bredsdorff-Larsen szerint a feröeri kézilabdakultúra egy szorosan összefüggő és együttműködő közösség –

ez aligha lehet másként egy olyan helyen, ahol a becslések szerint az ország lakosságának mindössze hat százaléka kézilabdázik.

„Mindig is az volt a célunk, hogy kvalifikáljuk magunkat egy nagy tornára, az, hogy ez már most bekövetkezett, csak egy plusz ajándék mindenkinek a munkájáért.”

Az Eb-n Szlovénia mellett Norvégiával és Lengyelországgal is találkozik a csapat a csoportkörben, és a dán kapitány tisztában van vele, hogy ez nem éppen egyszerű feladat.

Számunkra egyértelmű, hogy az aranyérmünket már megszereztük a kvalifikációval. Ha meg tudjuk nyerni az egyik meccsünket, az extra teljesítmény lesz

– tette hozzá. Úgy tudja, hogy komoly szurkolótábor is érkezik a válogatottal, néhány közvetlen járat indul majd Tórshavnból Berlinbe.

Hogy a csapat mentálisan topon legyen az edzőtábor, és egy nagyon speciális felkészülés is segítette, a játékosok az óév utolsó napjainak egyikén fogcsikorgató kihívás részei lehettek: különböző játékokat és feladatokat kellett teljesíteniük a jeges Atlanti-óceánban.

„A játékosok úsztak egy kicsit, ezzel igyekeztünk felkészíteni őket arra, hogy maximális nyomás alatt is koncentráljanak” – mondta Bredsdorff-Larsen, aki nagyon reménykedik abban, hogy a feröeri kézisek életében ez az Eb kezdete lesz egy hosszú és sikeres időszaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik