Kultúra

Lecsap a hatalom a meztelenkedős buliban részt vevő orosz hírességekre

Claudio Lavenia/Getty Images for Prada
Claudio Lavenia/Getty Images for Prada

Egy moszkvai celebek részvételével megrendezett pikáns parti felháborodást váltott ki az orosz politikusok és a bűnüldöző szervek körében, ami az egyik legszembetűnőbb példa arra, hogy Vlagyimir Putyin konzervatív és antiliberális irányba mozdítja el az országot. A december 20-án megrendezett bulit egy moszkvai éjszakai klubban tartották, „majdnem meztelen” tematikával, és a Playboy-modellként ismertté vált népszerű Instagram-influencer, Nasztya Ivlejeva szervezte. A bulin számos olyan ismert híresség vett részt, akik az országban maradtak azután is, hogy Putyin 2022 februárjában elindította ukrajnai invázióját.

A hiányos öltözetű sztárok hússzínű hálót, csipkét és fehérneműt viseltek, az egyik rapper (Vacio, teljes nevén Nyikolaj Vasziljev) pedig egy szál zokniban jelent meg, mely a nemi szervét takarta, és amivel a Red Hot Chili Peppers híres 1987-es albumborítója előtt tisztelgett. Két nappal a buli után bíróság elé idézték Vaciót, és a hírhedt „melegpropaganda” törvény vádjával tizenöt napra ítélték.

A buliról készült felvételek gyorsan elterjedtek az orosz közösségi médiában, felháborodást keltve a háborúpárti kommentátorok és nacionalista tisztségviselők körében:

Háború folyik az országban, de ezek a vadállatok, söpredékek ilyeneket szerveznek, ezek a gazemberek, akiket nem érdekel, mi történik

– írta Vlagyimir Szolovjov, Oroszország legismertebb putyinista televíziós propagandistája egy Telegram-posztban.

Azóta sok híresség, aki részt vett a partin, koncertjeit törölték és reklámszerződéseit felmondták, amit a háború kezdete óta a legnagyobb ilyen „eltörlésnek” tartanak a hírességek között (az angol cancelling kifejezésre rímelve). Mivel a hírességek érezték, hogy karrierjük, sőt szabadságuk is veszélybe került, nyilvános bocsánatkérések sorozatába kezdtek, és a sztálini idők óta nem került sor ennyi nyilvános önkritikára, mint az elmúlt napokban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

НАСТЯ ИВЛЕЕВА (@_agentgirl_) által megosztott bejegyzés

A bulit szervező Ivlejeva most börtönbüntetésre számíthat. A hatóságok adócsalás miatt vizsgálatot indítottak az influencer ellen, miközben több mint húsz ember nyújtott be egy csoportos keresetet, amelyben azt követelik, hogy fizessen egymilliárd rubelt (8,5 millió fontot) egy háborúpárti jótékonysági szervezetnek.

Azt mondják, Oroszország tudja, hogyan kell megbocsátani. Ha ez így van, akkor szeretnék egy második esélyt kérni önöktől, az emberektől. Ha a válasz nemleges, akkor kész vagyok a nyilvános kivégzésemre. Nem fogok meghátrálni. Készen állok bármilyen kimenetelre

– mondta egy videóban Nasztya Ivlejeva.

A botrány része annak a növekvő mozgalomnak, amelyet a Kreml az úgynevezett „hagyományos értékek” népszerűsítésére irányuló erőfeszítései során indított el, és melynek keretében Putyin egy sor elnyomó, antiliberális törvényt vezetett be, amelyek célja nacionalista programjának népszerűsítése, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik