Tudomány

Már legalább 230 világvégét túléltünk

Kirill Rudenko / Getty Images
Kirill Rudenko / Getty Images

Egyes számítások szerint a történelem során már 230 alkalommal kellett volna eljönnie a világvégének, azaz ennyi alkalommal jósolták meg különböző korokban a teljes pusztulást. Ezekből szemezgetett a Múlt-kor.hu.

Zavargások törtek ki

Egészen az ókorig vissza tudunk nyúlni, egy legenda szerint a Rómát alapító Romulus egyszer 12 sast látott, ami azt jelentette, hogy a város az alapítása utáni 120. évben, azaz Kr. e. 634-ben el fog pusztulni. A Kr. u. 160 és 240 között élt Sextus Julius Africanus szerint a teremtés utáni hatezredik évben lesz vége a világnak. Mivel pedig Ádám születése és Krisztus feltámadása között 5531 év telt el, így a jóslat legkésőbb az V. század végén teljesedik be. Ezt a kalkulációt az egyik legfontosabb harmadik századi római teológus, Hippolytus, valamint Lugdunum püspöke, Irenaeus is megerősítette.

A jövendölést később többször is „pontosították”, ám a középkori emberek zöme egyetértett abban, hogy az első millennium idején biztosan eljön az apokalipszis. Európában már az ezt megelőző évben

zavargások törtek ki, többen eladományozták vagyonukat, böjtölésbe kezdtek, szegényeket istápoltak, zarándoklatra mentek, a börtönöket pedig kiürítették.

Bár az 1000. év végén semmi nem történt, a felfokozott vallásos hangulat nem hagyott alább, miután a teológusok egyszerűen áthelyezték a dátumot 1033-ra, Jézus halálának és feltámadásának ezredik évfordulójára.

Halálos gázfelhő és a maják

A XX. század elején úgy vélték, a Föld közelében 1910 áprilisában elhaladó Halley-üstökös hatalmas csapást hozhat magával: úgy gondolták, hogy a farkában észlelt mérgező gázok (többek között cián) bolygónkhoz közel érve minden életet kioltanak. Ez volt az első alkalom, hogy a tudomány ilyen komoly félelmet keltett, de a sajtó sem volt rest, nagy szerepet játszott a pánikkeltésben.

Harlingue / Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP A Halley-üstökös 1910-ben

A halálos gázfelhő sem jött be, de nem sokkal később a tekintélyes meteorológus, Albert Porta állt elő újabb armegaddonelmélettel. Azt mondta, 1919. december 17-én hat bolygó együttállása olyan mágneses áramlatot kelt, amely kilyukasztja a Napot, hatalmas robbanásokat okoz, és végül elnyeli a Földet. Pánik tört ki, többen öngyilkosságot követtek el, és miután természetesen semmi nem történt, Porta elveszítette jó hírnevét.

Talán kevesen tudják, de állítólag 2012. május 27-én és június 30-án is átéltünk egy-egy világvégét: az előbbinél Jézus második eljövetelére számíthattunk, míg június végén az államok kormányainak hirtelen összeomlását nézhettük végig.

Az 5125 évre szóló maja naptárból kikövetkeztetett „próféciák” szerint 2012. december 21-e volt az emberiség következő utolsó napja, ugyanis a 13 baktunon (394 éves perióduson) át tartó kalendáriumuk akkor ér véget. A világvégét kiváltó okok hasonlóak, mindegyik az űrből jön: vagy a misztikus Nibiru bolygó – amely állandóan a Nap mögött bujkál – ütközik a Földdel, vagy egy hatalmas üstökös, esetleg egy napvihar végez az emberiséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik