Belföld

Jogtalanul tartottak fogdában lányokat?

Megbilincselve tartottak fogva három gimnazista lányt, akik ékszert próbáltak lopni, majd megbánták tettüket. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté vizsgálatot indított ügyükben, mert kérdéses, a rendőrök megfelelően jártak-e el.

Három gimnazista lány fogadásból megpróbált ellopni néhány bizsut egy budapesti belvárosi boltból és amikor észrevették őket, megbánták tettüket, és visszaadták az ékszereket. Azonban a rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva előállították a tizenöt éves lányokat az illetékes rendőrkapitányságra, és másfél napig fogva tartották őket.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté a médiából értesült az esetről és vizsgálatot rendelt el. A hírek alapján ugyanis kérdéses volt, hogy a rendőrök megfelelően mérlegelték a törvény szerint lehetséges eszközök alkalmazását, azt, hogy az elkövetett cselekményhez képest szükséges és arányos volt a lányok előállítása, őrizetbe vétele, és megfelelt-e az előírásoknak a fogva tartás módja, körülményei.

“A lányokat megbilincselve, éjjel zárták rendőrségi fogdába, ahol több mint másfél napot töltöttek. A szüleiket – bár kellett volna – nem azonnal értesítették az előállításról, meleg ruhát nem kaptak, egyiküket már az első este kórházi pszichiátriai osztályra kellett szállítani. Amikor pedig a másik kettőnek a szülei megpróbáltak meleg ruhát vinni a fogdába, arról tájékoztatták őket, hogy az őrizetesek vasárnaponként kaphatnak csomagot, amihez az őket beszállító kapitányság engedélye szükséges” – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Az ombudsman felkérte az illetékes főkapitányt, vizsgálja meg az ügyet, és arra is választ vár, hogy a diáklányok az előállításuk ideje alatt beszélhettek-e telefonon szüleikkel, védővel, egyáltalán tájékoztatták-e őket a védelemhez való jogukról. Szabó Máté levelében a belügyminisztertől azt kérdezte, hogy 18 év alatti gyermekek őrizetbe vételét, elzárását kis kárértékű szabálysértések miatt összeegyeztethetőnek tartja-e a Gyermekek Jogairól Szóló New York-i Egyezménnyel és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, valamint Alkotmányunk 67. § (1) bekezdésében foglaltakkal?

Az Alkotmány szerint ugyanis a Magyar Köztársaságban minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részéről a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra.

Az ombudsman a minisztertől tájékoztatást kért arról is, hogy van-e olyan kormányzati elképzelés, amely a gyakorlati tapasztalatok alapján a szabálysértési törvény kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezéseit módosítaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik