Élő Nagyvilág

Tévedésből megöltek három izraeli túszt az izraeli katonák

Hans Lucas / AFP
Hans Lucas / AFP

Izraeli túszok családjával találkozott Novák Katalin

A köztársasági elnök Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Sándor-palotában fogadott két, továbbra is fogságban lévő magyar állampolgárságú izraeli túsz családját. Novák Katalin azt írta:

Kevés tragikusabb érzés van annál, amikor teljes bizonytalanságban van az ember szerettei hogyléte felől. Támogatásomról biztosítottam Omri és Ilan családját. Mellettük állunk. Magyarország a túszok azonnali szabadon bocsátását követeli, és minden tőle telhetőt megtesz Omriért és Ilanért.

Véletlenül megölt három izraeli túszt az IDF

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) pénteken bejelentette, hogy tévesen veszélyforrásként azonosítottak három izraeli túszt, ezért rájuk lőttek, a túszok pedig életüket vesztették. A holttestek azonosításánál derült ki, hogy izraeli túszokról van szó. Az IDF azonnal megkezdte az eset kivizsgálását.

A három megszökött túszt Sadzsijában, a Gázai övezetben lőtték le. Egyikük Jotam Hajim volt, akit Kfar Aza kibucból hurcoltak el október hetedikén a Hamász terroristái. A másik a Nir Am kibucból elrabolt, de Hora beduin faluban élő Szamer Fuád al-Talalka volt, a harmadiknak a nevét pedig a család kérésére egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

(Guardian)

Ferenc pápa tűzszünetet sürget

„Tudjátok, hány gyerek halt meg Gázában a legutóbbi háborúban? Több mint 3000. Hihetetlen, de ez a valóság” – hangzott el Ferenc pápa beszédében, amelyet a katolikus egyházfő Azione Cattolica tagjaihoz intézett pénteken.

A Guardian által szemlézett beszédben a pápa ismételten elítélte nemcsak a gázai háborút, hanem mindennemű háborút, ami a Földön jelenleg zajlik, Ukrajnától kezdve Gázán át Jemenig. Ferenc pápa szerint „az erőszak forgószele” tombol a világban, ami több ezer gyermek halálához vezet.

„Emlékük arra késztet bennünket, hogy mi magunk legyünk a világban a fény, hogy elérjünk az emberek szívéhez, különösen azokéhoz, akik meg tudják állítani az erőszak forgószelét” – mondta híveinek Ferenc pápa, egyúttal azonnali humanitárius tűzszünetre szólította fel Izraelt és a Hamászt.

Közös nyilatkozatban szólították fel Izraelt

Az Egyesült Királyság és több mint egy tucat partnerország közös nyilatkozatban szólította fel Izraelt, hogy tegyen azonnali és konkrét lépéseket a megszállt Ciszjordániában a telepesek által elkövetett, rekordmagas erőszakos cselekmények felszámolására – írja a BBC.

A palesztinok ellen elkövetett erőszak növekedése elfogadhatatlan

– áll a brit kormány által közzétett közös nyilatkozatban.

Az országok, köztük Ausztrália, Kanada és Franciaország, azt mondták: Lépéseket kell tenni a palesztin közösségek hatékony és azonnali védelmének biztosítása érdekében.

A nyilatkozatban az is szerepel, hogy a partnerországok úgy vélik, hogy a megszállt Ciszjordániában lévő izraeli telepek a nemzetközi jog szerint illegálisak.

Izrael megtalálta két túszul ejtett katona holttestét

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint megtalálták annak a két izraeli katonának a holttestét, akiket a Hamász túszul ejtett a Dél-Izrael elleni október 7-i támadás során.

A 19 éves Nik Beizer az IDF egyik bázisán teljesített szolgálatot a Gáza és Izrael közötti Erez átkelőnél, amikor megtámadták. A szintén 19 éves Ron Schermant akkor rabolták el, amikor a gázai rendőrkapitányságon szolgált.

Az X-en közzétett bejegyzésében az IDF azt írta:

osztozunk a családok gyászában, és továbbra is támogatni fogjuk őket.

Intenzív bombázások délen

Az izraeli erők továbbra is intenzíven bombázzák a gázai városokat, köztük a déli Khan Júniszt és Rafahot. Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint négy ember, köztük két gyermek meghalt és többen megsebesültek egy Khan Younis-i házra mért izraeli légicsapásban ma kora reggel, és jelentések szerint további sebesült palesztinokat szállítottak a város Nasszer kórházába.

A WAFA palesztin hírügynökség szerint az éjszaka folyamán az izraeli légicsapások Rafahban is megöltek és megsebesítettek embereket. Az egyik csapás állítólag a város kuvaiti kórházának közelében lévő lakótömböt találta el.

Sok gázai lakos Rafah felé menekült, miután Izrael felszólította őket, hogy hagyják el Khan Júnisz egyes részeit – ahová már korábban több százezren menekültek el a harcok során Gáza északi részéről. Izrael úgy véli, hogy a Hamász vezetői a Gázai övezet déli részén rejtőzködnek.

Újabb izraeli túsz holttestét azonosították

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb izraeli túsz holttestét azonosította és szállította Izraelbe a Gázai övezből – jelentette a katonai szóvivő péntek reggel.

Az IDF a huszonnyolc éves tel-avivi Elia Toledanó holttestére bukkant. Őt október 7-én rabolták el az övezet melletti zenei fesztiválról, amelyet megtámadtak az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A fesztiválon történt mészárlásban legkevesebb háromszáznegyvenhét civilt és tizenhét, az eseményt biztosító rendfenntartót gyilkoltak meg a szélsőségesek.

A holttestet a katonai hírszerzés és egy harci egység közösen találta meg, majd egészségügyiek, igazságügyi szakértők azonosították.

Toledanó családját értesítették, de a hadsereg nem részletezte halálának körülményeit. Jelenleg százharmincnégy, Izraelből október 7-én elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben, közülük húszat megöltek, s a Hamász őrzi holttestüket.

(MTI)

Olvasói sztorik