Belföld

10 év alatt eltűnnek a kátyúk Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő egyebek között azt ígérte kedden, hogy tíz év múlva nem lesznek már kátyús autóutak Oroszországban.

A miniszterelnök a dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt konferenciáján beszélt erről Nyizsnyij Novgorodban. A kormányzó párt, amelynek Putyin nem tagja, s mégis elnöke, a jövő decemberben esedékes parlamenti választásokat megelőző kampány keretében tart számos országos konferenciát.

Putyin bejelentette, hogy jövőre 460 milliárd rubeles programot indítanak a régiókban az egészségügy modernizálására.

A kormányfő keddi beszédében mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy az idei gabonatermés ugyan mintegy 30 millió tonnával elmarad a tavalyitól, de a belföldi fogyasztás fedezésére így is elég lesz. Az aszály sújtotta gazdaságok támogatását és kedvezményes hiteleik meghosszabbítását helyezte kilátásba, s fő feladatként a spekuláció elleni fellépést jelölte meg.

Az állam folytatja az ipar támogatását és modernizálását – mondta, s kifejtette: ma már mindent meg lehet vásárolni külföldön az energiahordozókból származó pénzen, de az ipar leépítése zsákutcába vezetne.

Szólt arról, hogy a kőolajipari társaságok öt év alatt 500 milliárd rubelt szándékoznak olajfinomítókba fektetni, s hogy a repülőgépgyártásba az állam 2009 és 2011 között 200 milliárdot ruház be.

Az utódokra tiszta Volgát kell hagyni – jelentette ki Putyin, s azt mondta, 2020-ig a felére kell csökkenteni a folyóba kerülő ipari szennyet.

Beszámolt arról, hogy 2011-től három év alatt hétmilliárd rubelt fordítanak a belföldi turizmus fejlesztésére, s végül újra ígérte, hogy az állam teljesíti a háborús veteránokkal és katonákkal szembeni kötelezettségét, s lakáshoz, illetve jobb lakáshoz juttatja mind a 128 600 várakozót.

A választási kampány ugyan megkezdődött, de még eléggé elmosódott, mivel nyitott a fő kérdés, hogy ugyanis Putyin, vagy Dmitrij Medvegyev lesz az elnökjelölt 2012-ben. Kedden felmerült, hogy tekintettel a nehéz gazdasági helyzetre és a kaukázusi problémák kiéleződésére, esetleg egyetlen napon kellene megtartani a jövőre esedékes összes választást, s ennek jegyében két hónappal előre lehetne hozni a decemberben esedékes parlamenti választásokat.

Az Egységes Oroszország Pártnak igencsak meg kell erőltetnie magát, mert a szükséges választási eredményeket a választási bizottságok hathatós segítségével ugyan még hozza, de népszerűsége folyamatosan csökken, s attól kell tartania, hogy a legutóbbi parlamenti választásoktól eltérően Putyin ezúttal nem lesz listavezető. Ez ugyanis ronthatna a miniszterelnök népszerűségi mutatóin is, de ez a kérdés attól is függ, hogy 2012-ben Putyin elnök szándékozik-e lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik