Belföld

Koránt égetnek majd szeptember 11-én?

Terry Jones, a gainesville-i baptista Dove Outreach World Center lelkésze kedden megerősítette, hogy csoportja nem mond le arról a szándékáról, hogy szeptember 11-én nyilvánosan koránt égessen.

David Petraeus, az Afganisztánban harcoló amerikai parancsnoka hétfőn bírálta a koránégetés tervét. A tábornok szerint a csoport által bejelentett szándék „jelentős gondot” okozhat a külföldön állomásozó katonáknak.

„Ez veszélyt hozhat katonáinkra és egészében veszélyeztetheti afganisztáni erőfeszítéseinket” – jelentette ki Petraeus.

Kedden a Fehér Ház is aggodalmát fejezte ki a Gainesvilleben tervezett akció miatt.

Ugyancsak elítélte és az afganisztáni csapatok szempontjából kockázati tényezőnek minősítette a nyilvános koránégetést kedden Anders Fogh Rasmussen, a NATO Washingtonban tárgyaló főtitkára.

A CNN szerint mindössze 50 fős baptista gyülekezet akciójával az amerikai zászlók és a biblia elégetésére és a muszlim szélsőségesek „dzsihádjára” akar válaszolni.

Petreaus aggodalmaival kapcsolatban Jones kijelentette: gyülekezete „nagyon komolyan veszi” a tábornok szavait, de nem hátrál meg.

„Miért nem küldhetjük sosem azt az erőteljes üzenetet a muzulmán radikálisoknak, hogy Amerika nem tűri el a fenyegetéseiket? Jézus hajdan arra tanított bennünket, hogy a diplomáciának és a haragnak is megvan az ideje” – hangoztatta nyilatkozatában Jones tiszteletes.

A tervezett koránégetés több muszlim országban tiltakozást váltott ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik