Belföld

Jól felépített kockázatkezelési politikával megelőzhető a veszteségek nagy része

A vállalati kockázatkezelést ma már nem lehet félvállról venni, mivel egy cég száz partneréből átlagosan négy szűnik meg egy éven belül, ebből átlagosan több mint kettő fizetésképtelenség miatt.

Sok vállalat ma már felismerte ennek veszélyeit, de általában csak utólag cselekednek és csak a követelések behajtására koncentrálnak. Pedig a kockázatkezelés folyamata már akkor elkezdődik, amikor ajánlatot kér tőlünk egy potenciális ügyfél.

A kockázatok átfogó kezelése és azok vállalati folyamatokba való beépítése nemcsak a vevői nemfizetések miatt fontos, hanem a késve fizetések okozta károk kivédése érdekében is. Ha egy számlát nem fizeti ki a vevőnk számolni kell a leírási veszteséggel, a szállítói tartozások növekedésével, sőt akár a teljes ellehetetlenüléssel is. Azonban a késve fizetésnek is számtalan negatív következménye van, mint például a romló cash-flow, finanszírozási költség növekedése, hitelfelvételkor kedvezőtlenebb helyzetet eredményező mérlegkép, behajtási költség megjelenése vagy növekedése.

A kockázatkezelés célja nem szükségszerűen a kockázatok számának csökkentése vagy elkerülése, hanem minél magasabb szintű kockázati tudatosság elérésével és fenntartásával a kockázatok lehetséges hatásainak minimalizálása, az üzleti döntések eredményének optimalizálása. Manapság a hitelezési döntéseket egyre gyorsabban, pontosabban, alacsonyabb költségek mellett kell meghozni, ezért különösen fontos, hogy a vállalati kockázatkezelés a cégek üzleti folyamatainak szerves részévé váljon. A cél: a kockázatok kézben tartása az üzletkötések minél kisebb százalékának elutasítása mellett.

Kockázatkezelés a hitelezésben

Jól felépített kockázatkezelési politikával megelőzhető a veszteségek nagy része 1

Optimális esetben a megfelelő kockázatkezelési folyamattal sikerül definiálni a kockázatot, kialakítani a mérési metódust, beállítani a különböző kockázatokhoz tartózó lépéseket, hatékonyan áttekinteni a portfóliót, minimalizálni a veszteségeket és kijelölni a biztonságos növekedés útját.

A Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) célul tűzte ki, hogy a vállalati kockázatkezelést hatékonyabbá tegye, és ezáltal a vállalatok profitabilitását javítsa. Ehhez elengedhetetlen a naprakész szakmai tudás. Ezért indította el a D&B a rendszeresen megrendezésre kerülő D&B Akadémia keretében a Kockázatkezelési Workshopjait. A workshopok keretében a résztvevők megismerhetik a hatékony kockázatkezelési folyamat lépéseit, a nem fizető cégek elkerülésének módszereit, valamint a kockázatkezelés során felmerülő csapdákat, nehézségeket.

A D&B kockázatkezelési workshopjain Ön is bővítheti, aktualizálhatja tudását. A következő kockázatkezelési workshop időpontja 2010. április 22. A jelentkezési feltételeket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik