Évente több mint 2500 ausztrál hal meg a túl sok só fogyasztásával összefüggő betegségek miatt — derül ki a Grattan Intézet friss jelentéséből.
Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a túl sok só fogyasztása árt az egészségünknek. Megemeli a vérnyomást, ami növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Egy átlag ausztrál polgár majdnem kétszeresét fogyasztja az ajánlott napi maximum 5 grammnak, ami nagyjából egy teáskanálnak felel meg. Ennek következtében nagyjából minden harmadik ausztrálnak magas a vérnyomása.
Az ausztrálok által elfogyasztott só nagy része nem az asztalon lévő sószóróból származik, annak körülbelül háromnegyedét a gyártás során adják hozzá az élelmiszerekhez. Ezért egyértelmű, hogy itt kell csökkenteni a felhasználást. Az új határértékek meghatározása komoly lépést jelenthet ezen cél felé, az Egyesült Királyságban egy évtized alatt ötödére sikerült csökkenteni ezt a mennyiséget, teszi hozzá a Science Alert.
A Melbourne-i Egyetem modellje azt mutatja, hogy a határértékek rögzítése a következő 20 évben 36 ezer további egészséges életévvel növelhetné a lakosság életkorát. Ez évente több mint 300 halálesetet késleltetne, és évente 35 millió dollárral csökkentené az egészségügyi kiadásokat, ami 6000 kórházi látogatásnak felel meg. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen sóhatárértékek bevezetésének költségei nagyon alacsonyak lennének, és az előnyök messze meghaladnák a befektetés mértékét.