Nagyvilág

Öt hónappal a 18 ember meggyilkolása előtt figyelmeztette a maine-i mészárló családja a hatóságokat

Androscoggin County Sheriff's Office / AFP
Androscoggin County Sheriff's Office / AFP
Elmegyógyintézetben is kezelték korábban.

Öt hónappal a Maine történetnek legtöbb áldozattal járó merénylete előtt felkereste a gyilkos családja a helyi serifet azzal, hogy aggódnak a férfi egyre romló mentális állapota miatt, miközben fegyverhez jutott.

A riasztást követően a seriff hivatala felkereste az amerikai hadsereg tartalékosának feljebbvalóit, akik megígérték, hogy beszélnek Robert Carddal és orvosi ellátást is kap – állítja a Guardian beszámolója szerint a seriff, Joel Merry.

A lőfegyveroktató Card múlt szerdán egy lewistoni bowlingpályán egy katonai fegyverrel mészárolt le 18 embert, további 13-at megsebesített. A hatóságok péntek este találtak rá holtan.

Card tavaly nyáron már átesett egy mentális egészségi vizsgálaton, miután a hadsereg egyik kiképzési intézményében szabálytalanul viselkedett.

A férfit két hétig egy mentális egészségügyi intézményben tartották, miután „hangokat és fenyegetéseket hallott, hogy lövöldöznek” a katonai bázison.

Szeptember 15-én a hadsereg felkérésére a seriff egyik alkalmazottja kereste fel Cardot, de nem találta otthon sem akkor, sem másnap. Figyelmeztetést adtak ki, hogy veszélyes lehet, és fegyvere van. A katonai egysége ekkorra már elvette a fegyvereit tőle, tehát már ők is aggódtak a férfi állapota miatt, illetve „nem bevethetőnek” nyilvánították.

Merry nyilatkozata szerint a férfi egységének parancsnoka biztosította őket, hogy a hadsereg igyekszik kezelést adni Cardnak, és szerinte az a legjobb, ha hagynak neki időt saját magára.

A seriff beosztottja, miután Cardot nem találta otthon, beszélt a férfi testvérével, aki azt mondta, Card minden fegyverét oda tudja adni nekik.

A hatóságok úgy vélik, Card az összes fegyverét legálisan szerezte be, azt viszont nem közölték, hogy tervezett volt-e a mészárlás. Annyit tudni egy fegyverbolt tulajdonosától, hogy a férfi három hónappal ezelőtt egy hangtompítót akart vásárolni, de nem sikerült neki. Card online rendelte meg az eszközt, a hatóságok rá is bólintottak, hogy lehetősége van annak megvásárlására. Mikor elment Card átvenni a hangtompítót, igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy

Ítélték Önt már elmezavartnak, vagy került már valaha elmegyógyintézetbe?

A kérdésre adott válasza miatt nem kapta meg a megrendelt hangtompítót, mert az kizárta, hogy eladják neki.

A hangtompítókkal való kereskedelmet szigorúbban kezelik az Egyesült Államokban, mint a lőfegyverekét. Engedélyt kell kérni hozzá, amit 6-8 hónap után adnak ki. Ezután az eszközt elküldik a lőfegyver-kereskedőhöz, ahol a vevőnek egy újabb űrlapot kell kitöltenie, majd a kereskedőnek egy háttérellenőrzést végeznie. Card mielőtt júliusban elmegyógyintézetbe került, átment volna a vizsgákon.

A fegyverbolt tulajdonosa, Rick LaChapelle azt állítja, Card udvariasan tudomásul vette, hogy elutasították, említett valamit a katonasággal kapcsolatban, és azt mondta, rögtön visszajön, miután konzultált az ügyvédjével.

Azt nem tudni, legalábbis a hatóságok nem árulják el, mi volt a férfi indítéka.

Maine lakosait megdöbbentette az eset, az államban viszonylag ritka az erőszakos bűncselekmény, „mindössze” 29 emberölés történt tavaly az 1,3 milliós lakosságú államban. Közel ezer ember vett részt a lewistoni bazilika virrasztásán.

Az AP, a USA Today és a Northeastern Egyetem közös adatbázisa szerint ez volt idén a 36. tömeggyilkosság (24 óra alatt négy vagy több áldozattal járó merénylet) az USA-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik