Szórakozás

Beperelte egykori nőgyógyászát egy anya, mert a férfi titokban a saját spermájával termékenyítette meg

Aleksandr Zubkov / Getty images (illusztráció)
Aleksandr Zubkov / Getty images (illusztráció)
Az egészre akkor derült fény, amikor a 67 éves amerikai asszony felnőtt lánya tavaly fel akarta térképezni a génjeit, és DNS-tesztet csináltatott.

Egy idahói anya azt állítja, hogy az egykori nőgyógyásza a saját spermáját használta fel arra, hogy több mint 30 évvel ezelőtt teherbe ejtse anélkül, hogy ezt az információt akkor megosztotta volna vele – írja a Business Insider.

A 67 éves Sharon Hayes azután indított pert a megtermékenyítését elvégző orvos, Dr. David Claypool ellen, hogy a génállományára kíváncsi 33 éves lánya, Brianna Hayes tavaly egy DNS-tesztet csináltatott – és kiderült, hogy a lány biológiai apja valójában nem egy anonim spermadonor, hanem az édesanyja egykori szülész-nőgyógyásza.

Brianna eredetileg azért csináltatott DNS-vizsgálatot, mert azt hitte, az majd segít rájönni, mi állhat az egész életében fennálló egészségi problémái hátterében. A vizsgálat után megnyugtató választ nem, újabb kételyeket viszont talált.

Identitásválságba kerültem, az biztos. Egész életemben titkolták előlem. Anyukám helyzete is traumatizált, és az a gondolat is visszataszító volt, hogy az ő tetteinek a terméke vagyok

– nyilatkozta Brianna az Associated Press hírügynökségnek.

Majd azzal folytatta, hogy az édesanyja sem tudott arról, hogy a nőgyógyásza annak idején a saját spermájával termékenyítette meg, így ő is hasonlóan traumatikusan élte meg a felismerést, ami miatt először „mérhetetlen bűntudatot” érzett, és saját magát hibáztatta a történtekért. De persze ő is próbálta megnyugtatni.

Brianna emellett azt is elárulta: a DNS-vizsgálat után kiderült, hogy 16 féltestvére van, akiknek mind a nőgyógyász az édesapjuk – azonban az AP szerint nem tudni arról, hogy a féltestvérei közül bárki más is bíróságra vinné az ügyet.

A feljelentés szerint Sharon Hayes azért kereste fel 1989-ben a mesterséges megtermékenyítéssel is foglalkozó Claypoolt, mert a férje nem tudta teherbe ejteni, de ő nagyon szeretett volna egy saját gyereket. Szigorúan egy anonim spermadonortól.

Az évekig tartó kezelés során Claypool azt mondta neki, hogy olyan donorok által leadott mintákat fognak használni, akik külsőre hasonlítanak Sharon férjéhez, azonban a spermájukért minden egyes megtermékenyítési kísérlet alkalmával 100 dollárt kellett fizetnie. A feljelentés szerint Sharon ezt az összeget több alkalommal is kifizette.

De a keresetben azt is hangsúlyozták, hogy Dr. David Claypool egyáltalán nem hasonlított a Sharon Hayes férjére.

Az asszony termékenységi csalás, orvosi gondatlanság és a hozzájárulás beszerzésének elmulasztása miatt perli az egykori nőgyógyászát, mondván: Claypool tudatosan eltitkolta előle, hogy a saját spermáját használja a mesterséges megtermékenyítéshez. A kereset szerint Hayes „súlyos és traumatikus érzelmi fájdalmat, álmatlanságot, szorongást és a lányaival való kapcsolatának megszakadását, valamint egyéb károkat szenvedett el”.

Claypool a Seattle Timesnak nyilatkozva nemcsak a vádakat tagadta, hanem azt is, hogy egyáltalán ismerné Sharon Hayest. „Tudom, hogy nagyon boldogok” – mondta Claypool a korábbi pácienseiről a lap szerint. „ 40 év óta ez az első alkalom, hogy bármi ilyesmiről hallok” – folytatta.

Az elmúlt években több hasonló történet is napvilágot látott arról, hogy orvosok csalárd módon saját spermájukkal termékenyítették meg a pácienseket, amit az online DNS-szolgáltatások terjedése is elősegített.

A Netflix Apánk című dokumentumfilmje például egy indianai termékenyspecialista történetét mesélte el, aki az 1960-as és 1970-es években akár több száz nőt is megtermékenyíthetett titokban a saját spermájával termékenyített meg a saját spermájával, a betegek tudta nélkül.

Több mint száz gyereke lehet az orvosnak, aki a tudtuk nélkül termékenyítette meg pácienseit
Egy újabb csaló disznóságait leplezi le Apánk című dokumentumfilmjében a Netflix, ám ezúttal nem szerelmes nőkből és gazdag New York-iakból csaltak ki milliókat, hanem több tucat nőt termékenyített meg egy orvos a beleegyezésük nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik