Élő Nagyvilág

A külügy megerősítette, hogy két magyar túsz is van Gázában

ARIS MESSINIS / AFP
ARIS MESSINIS / AFP
  • Az izraeli haderő készül a Gáza elleni szárazföldi támadásra, az éjjel tankjaik behatoltak a város északi részére. Célzott támadást hajtottak végre, majd elhagyták a területet.
  • A palesztinok tömegsírokba helyezik a be nem azonosítható halottakat.
  • Egy magyar-izraeli kettős állampolgár nyolc és tizenhat éves lányait is túszul ejtette a Hamász.
  • A Dél-Libanonban szolgáló magyar honvédeknek is óvóhelyre kellett vonulniuk az izraeli légicsapások miatt.
  • Az izraeli katonai hírszerzés szerint a Hamász akadályozza a palesztinok menekülését.
  • Erdogan „emberiesség ellen elkövetett, előre eltervezett bűntettek” elkövetésével vádolta meg Izraelt.

A háború október 25-i eseményeiről itt olvashat.

Hétezer palesztin halt meg az izraeli bombázásokban a gázai egészségügyi minisztérium szerint

A gázai egészségügyi minisztérium 212 oldalas dokumentumot tett közzé arról, hogy a Hamász nyilvántartása szerint mennyien hunytak el az izraeli bombázásokban október 7. óta.

A listán összesen 7028 palesztint említenek név szerint.

Joe Biden amerikai elnök szerdán beszélt arról, fogalma nincs arról, hogy a palesztinok az igazságot közlik-e az elhunytak számáról.

A Hamász túszok halálát, Izrael egy Hamász-vezető megölését jelentette be

A Hamász szerint csaknem ötven, általa ejtett túsz halt meg az izraeli bombázások miatt a Gázai övezetben. Erről a Hamász katonai szárnyának, az Al-Kasszam Brigádnak a szóvivője nyilatkozott, ám az információt független forrás nem erősítette meg, írja a Guardian.

Ugyanakkor az Izraeli Védelmi Erők bejelentették, hogy megölték a Hamász hírszerzési igazgatóságának helyettes vezetőjét, akit azzal vádolnak, hogy Jahja Szinvarral, a Hamász vezetőjével közösen tervezte meg az október 7-ei Izrael elleni támadást.

Néma demonstrációt rendeztek Budapesten a túszok szabadon bocsátásáért

Több száz ember gyűlt össze csütörtök délután a Vörösmarty téren, ahol „Nincsenek szavak” címmel tartottak néma demonstrációt a Héber és Izraeli Kulturális Központ, a Bálint Ház, illetve az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár szervezésében a Hamász terrorszervezet által elhurcolt és fogvatartott túszok szabadon bocsátásáért.

A téren látható installációban száz piros léggömb, illetve ezekhez kötve az elhurcoltak arcképei, valamint cipők szerepeltek. A szervezők célja az volt, hogy a látogatók besétáljanak a léggömbök közé, és nézzék meg a túszok fotóit. A Telex tudósítója szerint a léggömböket és a képeket ezután továbbviszik, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a Bálint Házban, valamint a Héber és Izraeli Kulturális Központban állítják ki, de vidékre is elviszik őket, elsőként Nyíregyházára.

A külügyminisztérium kedden erősítette meg, hogy a Hamász által ejtett több mint kétszáz túsz között két magyar állampolgárságú gyerek is van, a nyolcéves Ellát és a tizenötéves Dafnát egy határmenti kibucból rabolták el a palesztin terroristák.

200 túsz fényképét helyezték el székeken az ENSZ genfi központja előtt

Látványos installációt állítottak tüntetők az ENSZ európai központja elé Genfben, írja a BBC.

A demonstrálók kétszáz széket vittek az épülethez, és mindegyikre egy-egy Hamász által fogvatartott túsz fényképeit helyezték el.

Hátrébb egy hatalmas molinót feszítettek ki, melyen az állt:

hozzátok haza őket.

Az izraeli hadsereg csütörtökön megerősítette, hogy jelenleg 224 embert tart fogva a Hamász a Gázai övezetben.

MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

A külügyminisztérium megerősítette a Heteknek, hogy két magyar túsz is van Gázában

Megerősítette a Hetek megkeresésére a külügyminisztérium, hogy túszul ejtett két magyar állampolgárt a Hamasz palesztin terrorszervezet: a nyolcéves Ellát és a tizenötéves Dafnát. Arról azonban továbbra sem tudnak, hogy lenne magyar áldozata a dzsihadista terrortámadásoknak.

A magyar-izraeli állampolgárságú Majan Zin a Heteknek mesélt arról, hogyan rabolták el a nyolcéves Ellát és a 15 éves Dafnát egy határmenti kibucból palesztin terroristák. A Heteknek adott interjújában az édesanya elmondta, hogy a lányok éppen az ex-férjénél és új családjánál voltak a Nahal Oz nevű kibucban, amikor jöttek a riasztások a telefonján. Eleinte még megnyugtató üzenetet kapott, hogy nincs semmi bajuk, később viszont már a nővére hívta fel azzal, hogy Ella és Dafna a Hamasz fogságába estek.

Hiába voltak együttműködőek a Hamasszal: a dzsihadisták a volt férjet, a párját és a fiút is kivégezték, míg Ellát és Dafnát magukkal vitték Gázába.

Az izraeli katonai hírszerzés szerint a Hamász akadályozza a palesztinok menekülését

Az izraeli hadsereg (IDF) nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egységének egyik tisztje beszélget egy gázai férfival, aki elmondja, hogy a Hamász megakadályozza az emberek evakuálását a Gázai övezet északi részéből, sőt még rá is lőnek a menekülőkre – írta a Hvg.hu.

Az IDF szerint az 504-es egység katonái az elmúlt napokban felhívták a Gázai övezet északi részén élő palesztinokat, és arra utasították őket, hogy biztonságuk érdekében hagyják el a területet, miközben a hadsereg fokozza a csapásokat egy várható nagyobb szárazföldi behatolás előtt.

Az ENSZ-nek a területért felelős humanitárius koordinátora szerinmt azonban sehol sincsenek biztonságban az emberek Gázában, mert ugyan az IDF délre irányítja a menekülni akarókat, ám a hadsereg azt is egyértelművé tette, hogy bárhol, ahol terroristák vagy infrastruktúrájuk megtalálható, azt legitim célpontnak tekinti, legyen az akár északon, akár délen.

A most nyilvánosságra hozott hanganyagban hallható, amint az IDF tisztje felszólítja a férfit, hogy a Gáza déli részén található Hán Júnisz felé vegye az irányt, de a gázai azzal válaszol, hogy a Hamász minden utat elzárt. A férfi azt mondja, hogy a Hamász úttorlaszokat hozott létre, és „hazaküldi az embereket”. A gázai azt is elmondta, hogy a Hamász tagjai lőnek a területet elhagyni próbáló palesztinokra.

MAHMUD HAMS / AFP

Erdogan keményen bírálja Izraelt és a nemzetközi közösség „szégyenteljes” hallgatását

Szégyenteljesnek nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök a nemzetközi közösség hallgatását a Gázai övezet izraeli támadásai kapcsán Ferenc pápával folytatott csütörtöki telefonos egyeztetése során. Erdogan a hívás során mészárlásnak nevezte a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat, és hangsúlyozta: minden országnak fel kell emelnie a hangját a régióban kialakult humanitárius válság miatt – áll a török elnöki hivatal közleményében.

Tartós béke csak akkor jöhet létre a térségben, amikor megalakul egy független, szuverén és földrajzilag is egységes palesztin állam az 1967-es határok között Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal

– hangsúlyozta a török elnök.

Erdogan szerdán „emberiesség ellen elkövetett, előre eltervezett bűntettek” elkövetésével vádolta meg Izraelt, a Hamászt pedig „felszabadító szervezetnek” nevezte, amely a földje és állampolgárai védelméért harcol.

ADEM ALTAN / AFP

Óvóhelyre kellett menniük a Dél-Libanonban szolgáló magyar katonáknak

A Dél-Libanonban szolgáló magyar honvédeknek óvóhelyre kellett vonulniuk az izraeli légicsapások miatt – derül ki az Irish Mirror cikkéből, amelyet a Hvg.hu szemlézett. A lap szerint ugyanis a 122. gyalogzászlóalj 322 ír tagja és az ott szolgáló lengyel, magyar és máltai katonák is bombabiztos bunkerekbe húzódva kénytelenek átvészelni az IDF-nek a Hezbollah állásai ellen indított támadásait.

Az ír hadsereg szóvivője is a megerősítette az információt: a csapatok délután fél kettő és fél öt között voltak kénytelenek fedezékbe húzódni. A katonák a központi bázison és egy, az izraeli-libanoni nem hivatalos határtól, a Kék Vonaltól 400 méterre található ellenőrzőponton tartózkodtak. A lap információi szerint a 338 ír katona mellett 220 lengyel, 4 máltai és 13 magyar teljesít ezen a két ponton szolgálatot.

Műholdfelvétel a gázai pusztításról

Műholdfelvételeket közölt az AFP a Gázai övezetről. Az alábbi képen terület északi részén fekvő Beit Hanoun látható 2023. október 10-én, illetve 11 nappal később.

SATELLITE IMAGE ©2023 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

Egy magyar-izraeli kettős állampolgár nyolc és tizenhat éves lányait is túszul ejtette a Hamász

A magyar-izraeli állampolgárságú Majan Zin a Heteknek mesélt arról, hogyan rabolták el a nyolcéves Ellát és a 15 éves Dafnát egy határmenti kibucból palesztin terroristák. Legutolsó információja róluk egy felvétel Gázából, amin egy matracon ülve zokognak a lányai.

Majan magyar állampolgár, az édesanyja is Magyarországról származik, nem is olyan rég egy hónapot töltöttek a nagyszülőknél a Duna-parti otthonukban az idősebbik lányával. Most a lány egy gázai pincében raboskodik a kishúgával, bár semmi biztosat nem tud róluk, mert sem a Hamasz, sem az izraeli hatóságok nem közöltek vele semmilyen új információt.

A Heteknek adott interjújában az édesanya elmondta, hogy a lányok éppen az ex-férjénél és új családjánál voltak a Nahal Oz nevű kibucban, amikor jöttek a riasztások a telefonján. Eleinte még megnyugtató üzenetet kapott, hogy nincs semmi bajuk, később viszont már a nővére hívta fel azzal, hogy Ella és Dafna a Hamasz fogságába estek.

Láttam a képeket, amint Dafna egy matracon ül, arabul pedig az volt a képre írva, hogy Dafna készen áll az imákra, imaruhákba öltöztették

– mesélte a Heteknek Majan. Később eljutott hozzá az az élőben közvetített videó is, amelyet lánya telefonjával készítettek a terroristák még a kibucban. Ezen az látható, hogy a volt férjét lábon lőtték, majd az új családjából az idősebbik fiút magukkal viszik a terroristák, hogy az ő segítségével kényszerítsék a szomszédokat arra, hogy kinyissák nekik az ajtót.

Hiába voltak együttműködőek a Hamasszal: a dzsihadisták a volt férjet, a párját és a fiút is kivégezték, míg Ellát és Dafnát magukkal vitték Gázába. A lányainak azt üzente: „maradjanak erősek, mindent tegyenek meg, amit mondanak nekik, és tudják, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy hazahozzam őket”.

A képen egy jeruzsálemi buszmegállóban a Hamász által elraboltak arcképei láthatók. 

YAHEL GAZIT / MIDDLE EAST IMAGES / AFP

Tömegsírok Gázában

A palesztinok tömegsírokba temetik azokat a halottakat, akiket nem tudnak azonosítani, név helyett számmal jelölik meg az áldozatokat. Egyes családok karkötőket használnak, hogy így tudják őket beazonosítani, ha meghalnának a háborúban.

Az izraeli megtorló csapásoknak körülbelül 6500 áldozata van palesztin oldalon a Hamász által irányított övezet egészségügyi minisztériumának szerdai közlése szerint. Joe Biden amerikai elnök nincs meggyőződve az áldozatokra vonatkozó adatok valóságtartalmáról, az ENSZ mindenesetre elfogadja hitelesnek a közölt adatokat.

ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP

Izraeli tankok hatoltak be az éjjel Észak-Gázába

Palesztinok százezrei döntöttek úgy, hogy otthonaikban maradnak Gáza északi részén, annak ellenére, hogy Izrael figyelmeztetett, súlyos veszély fenyegeti őket, ha nem mozdulnak délre. A Guardian szerint a helyiek azért nem akarnak elindulni, mert Gáza déli részét is bombázzák. A palesztinok túlzsúfolt menedékházakban húzzák meg magukat, tartós élelmiszer- és vízhiánnyal küzdenek. A beszámolók szerint ködülbelül 350 000 civil van a város északi részén.

Egyre nagyobb ugyanakkor a nemzetközi nyomás Izraelen, hogy halassza el a gázai inváziót, többek között azért, mert a területen a Hamász 220 túszt tart fogva, akiknek több mint fele 25 különböző országból származik.

Az éjszaka folyamán ennek ellenére izraeli tankok hatoltak be Gáza északi területeire, „célzott támadásokat” hajtottak végre. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint az akció az akció a szárazföldi támadásra való felkészülést szolgálta. A katonák a feladat elvégzése után elhagyták a területet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik