Belföld

Enyhe szocialista túlsúly a médiában

Szocialista túlsúly jellemzi a tévék, rádiók közéleti műsorait, bár a Vasárnapi Újságban például sajátos kísérlet zajlik: a parlamenti erők közül csak a Fidesz szólal meg – írja a Népszabadság.

A parlamenten kívüli pártnak nincs esélye, hogy a médián keresztül eljusson a választókhoz – írja a lap az ORTT legfrissebb vizsgálatára hivatkozva.

Az m1 déli Híradójában a politikusi szavak majdnem kétharmada a szocialistáktól hangzott el. A kormányoldalt erősíti a kabinethez kötött megszólalók aránya is (11,1 százalék). A Sláger Rádióban a kormány jelenléte majdnem ötvenszázalékos volt. A TV2 esti Tények című hírműsorában viszont a szocialistáknak csak 17 százaléknyi idő jutott, míg a Fidesznek 78 százalék. A nagyobbik ellenzéki párt második leggyakoribb szereplési lehetősége a Hír TV kilencórás Híradójában adódott. Itt majdnem azonos az MSZP-s és a fideszes beszédidő, de az MDF-et teljesen kihagyták, s ez a vizsgált Hír TV-s műsorok mindegyikére igaz.

A közszolgálati tévé a másik oldalra ellensúlyoz: az Este című műsorban a szocialistáké 61 százalék, az SZDSZ-szel együtt 77 százalék volt a kormányoldalé, szemben a Fidesz 19,1 és az MDF 3,9 százalékával. A Nap-keltében az MSZP-nek 42,1, a Fidesz-nek 28,2, SZDSZ-nek 12, MDF-nek 11, a kormánynak 2,7 százalékos a megjelenési gyakorisága.

A napi hírműsorokban összesen 42,6 százaléknyit „beszéltek” a szocialisták, a Fidesz 36,1, az SZDSZ 7,4, az MDF pedig 4,9 százalékot.

A Kossuth rádióban a Krónika utáni Háttérben kiegyenlített a két nagy párt szereplése, itt az SZDSZ nem jutott szóhoz egy másodpercig sem. A Vasárnapi Újságban a parlamentet csak a fideszesek reprezentálják. A Tizenhat órában viszont 93 százalékos kormánypárti túlsúly van. MDF-es itt sem kapott szót, ahogyan A szólás szabadságában sem, igaz, itt az SZDSZ sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik