Belföld

Az utolsó hónapban dől el minden

A hibahatárt alig meghaladó mértékű a különbség a két nagy párt támogatottsága közt februárban. A négy nagy közvélemény-kutató adatai egybecsengenek: a két vezető párt a legtöbb csoportban százalékra pontosan azonos eredményt ért el, míg az SZDSZ szimpatizánsai egyre inkább bizakodhatnak.

A FigyelőNet által vizsgált valamennyi nagy közvélemény-kutató cég – Szonda-Ispos, Tárki, Medián és Gallup – a két nagy párt azonos támogatottságát mérte, csupán egy-egy csoportban tapasztalható némi eltérés, de ezek is általában a hibahatáron belül vannak. Elkezdődött viszont a szavazási hajlandóság növekedése: a Mediánnál például a januári 60 százalék után februárban már 67 százalék mondta biztosra, hogy voksol április 9-én.

Nincs különbség a két nagy támogatottsága között

A Szonda-Ipsos szerint mind az MSZP, mind a Fidesz 29 százaléknyi (nagyjából 2,3-2,3 millió) szimpatizánssal vág neki a választásokat megelőző utolsó másfél hónapnak. Ebből mindketten másfél millió biztos voksolóra számíthatnak.

Nagyjából azonos eredményre jutott a Tárki is: itt a mérések szerint mindketten 28 százalékon állnak az összes megkérdezett bázisában. A pártot választani tudóknál is fej fej mellett haladnak (45-45 százalékkal), a biztos szavazó pártot választóknál azonban öt százalékponttal (48-43 arányban) elhúzott a Fidesz. Ugyanekkora különbséget mért ebben a csoportban a Medián is, igaz, ők a teljes választókorú népességnél – csakúgy, mint a Gallup – három százalékpontos győzelmet jeleztek Orbán Viktor párjának. A Gallup egyébként a biztos szavazó pártot választók körében – a négy cég közül egyedüliként – az MSZP-t hozta ki győztesnek, igaz, csupán jelentéktelen 0,4 százalékponttal.

A kispártok még lebegnek

A kispártok közül továbbra is az SZDSZ szimpatizánsai bizakodhatnak leginkább pártjuk bejutásában. A Tárkinál a pártot választók táborában lépték át a bűvös 5 százalékot, a biztos szavazó pártot választók körében azonban egy százalékponttal lemaradtak róla (ezt mérte egyébként a Medián is). A Szonda-Ipsos adatai szerint valamivel nőtt a liberálisokat támogatók aránya, ráadásul jelentősebben megugrott a választói hajlandóságuk. A Gallup pártpreferencia-adatsora szerint pedig egyenesen szárnyalnak: a biztos szavazó pártot választóknál közel hat százalékos az eredményük.

Az MDF a legtöbb cégnél tartja a három százalékot, sőt, a Gallupnál négy százalék mondta azt, hogy biztosan elmegy választani és Dávid Ibolya pártját ikszeli be. Nem ilyen optimista például a Tárki, ahol a kisebbik ellenzéki párt nagyon messzi van a bejutástól: az összes megkérdezett körében egy, míg a biztos szavazóknál csupán kétszázalékos a támogatottsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik