Belföld

Négy pert vesztett Veres a Magyar Nemzet ellen

Négy egymás után tárgyalt sajtó-helyreigazítási pert vesztett el Veres János pénzügyminiszter csütörtökön, a Fővárosi Bíróságon a Magyar Nemzet című napilappal szemben.

A politikus a lap tavaly november vége és december eleje közötti írásaival kapcsolatban fordult bírósághoz, amelyek volt üzlettársa „számlagyárával” kapcsolatban jelentek meg. Mint elhangzott, az első – Számlagyár lett Veres János volt cége című – cikk a felperes szerint azt a hamis látszatot kelti, hogy személye kapcsolatba hozható a gazdasági társaság ellen folyó eljárással, valamint azt az állítást tartalmazta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök környezetében megbotránkozást keltett az ügy.

Ez utóbbi állítás ügyében az egyik per során a bíróság kereshetőség hiányát állapította meg, miközben egy másik ítéletének indoklásában a vélemény kategóriájába sorolta az egyik írás azon kitételét, hogy a történteknek „esetleg politikai következményei lehetnek”. Veres János jogi képviselője az egyik tárgyaláson arról beszélt, hogy a Magyar Nemzet a politikus nevére és betöltött pozíciójára hegyezte ki az anyagot, így téve „eladhatóvá és érdekessé” azt. Az újság jogásza ezzel szemben arra hivatkozott, hogy az írásokban nem keltettek hamis látszatot, mert mindvégig jelezték, a vizsgált ügyek azt követően történtek, hogy a miniszter kilépett a gazdasági társaságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik