Belföld

Szili: szükség van egy szélsőjobb-ellenes törvényre

A jövőben szükség lenne egy szélsőjobboldal elleni törvény megalkotására – mondta Szili Katalin, miután megbeszélést folytatott a témában a Munkáspárt 2006 vezetőivel.

Figyelembe véve nemcsak a magyar, hanem az európai folyamatokat is, szükség lenne ilyen jogszabályra, de az csak akkor alkotható meg, ha ebben és szövegében a parlament politikai erői egyet tudnak érteni – mondta az országgyűlés elnöke.

A Munkáspárt 2006 januárban az államfőhöz és a házelnökhöz fordult egy új törvény elfogadása érdekében, mert egyre aggasztóbbnak látja a szélsőjobboldal politikai aktivitásának erősödését. A párt MTI-hez korábban eljuttatott közleménye szerint „a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöksége úgy döntött, hogy személyes levélben fordul a Magyar Köztársaság elnökéhez és az Országgyűlés elnökéhez azzal a kéréssel, hogy kezdeményezzék egy új törvény elfogadását, amely a nemzetközi jognak megfelelően minden jogi kiskaput bezár és deklarálja a rasszista és náci propaganda betiltását, a holokauszt tagadásának büntethetőségét”.

A párt szerint a szélsőjobboldal politikai aktivitásának erősödése, a neonáci és rasszista propaganda terjedése veszélyezteti a demokrácia érvényesülését Európa számos országában, köztük Magyarországon is. E megállapítás alátámasztásaként a nyilatkozat emlékeztet a Fővárosi Ítélőtábla döntésére, amelyben Hitler könyvének hazai publikálása nyomán indult eljárásban a vádak alól jogerősen felmentették Mónus Áront. AA bírósági ítélet azt mutatja, hogy a Magyarországon érvényes törvények nem teszik lehetővé a neonáci és rasszista propaganda egyértelmű törvényi elítélését” – tartalmazta a dokumentum.A Magyarországi Munkáspárt 2006 a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkáspártot 2005. november 19-én elhagyó tagokból létrejött szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik