Belföld

Nagyon lassú az apadás

Továbbra is lassan apad a Tisza teljes magyarországi szakasza, mindössze 9-11 centiméterrel csökken naponta a vízszint – tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője kedden az MTI-t.

Kedden reggel a folyó vízállása Szolnoknál 958, Szegednél pedig 946 centiméter volt. A Tisza árhullámának levonulását kedvezőtlenül befolyásolja, hogy a dunai torkolatban az apadás lelassult, a hét végére újabb vízszintemelkedés várható – tudatta Reich Gyula az MTI-vel közleményben. A gátak átázásának veszélye miatt a Tisza mentén folytatódott a szokásosnál is jobban megerősített figyelőszolgálat.

A Hármas-Körös apadása is lassú ütemű, Szarvasnál 878, Kunszentmártonnál pedig 946 centiméter volt a vízállás.

Rendkívüli készültségi fokozatot összesen 710 kilométer védvonalon tartanak fenn: a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Harmadfokú a készültség a Tisza jobb partján Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal partján Tiszafüred és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 298 km védvonalon – írta Reich Gyula.

A közlés szerint a Dunán, a Murán és a Rábán az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására kisebb árhullám alakult ki. Reggel Nagybajcsnál 503 centimétert, Budapestnél 581-et mértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik