Belföld

Szakpolitikusként sem számítanak már Mikolára

A Fidesz új frakcióvezetőjének személyi javaslatai alapján a párt több tapasztalt szakértője eshet el kabinetekben és bizottságokban betöltött vezető helyétől. Lehet, hogy Mikola Istvánnak szakpolitikusi szerep sem jut a frakcióban.

A Magyar Hírlap szerint nem kis megütközést keltettek a Fidesz képviselőiben Navracsics Tibor személyi javaslatai. A párt most alakuló szakmai kabinetjeinek élére ugyanis több esetben olyan képviselőket kért fel a tisztségeket korábban betöltő, tapasztalt szakpolitikusok helyett, akik eddig nem jeleskedtek az adott területen.

A legnagyobb meglepetést a védelmi kabinet élére kinézett Lázár János felkérésével okozta a frakcióvezető. A jogász végzettségű, az előző ciklusban szinte teljesen szótlan fiatal politikus eddig a parlament kulturális bizottságában ült, így sokan nem értik, hogy szoríthatta maga mögé alelnökké a terület első számú szakértőjének tartott Simicskó Istvánt.

Nem kap kiemelt szakpolitikusi feladatot a frakcióban a korábban a párt főegészségügyérének számító Mikola István sem, noha a választások előtt ő volt a párt biztos esélyese az egészségügyi-humánpolitikai tárcára. A képviselőcsoport átalakuló szakmai kabinetrendszerében lesz majd ugyan egy a korábbi szociális és egészségügyi kabinet összevonásával megalakuló népjóléti kabinet, ezt a lap információi szerint KDNP-s politikus vezetheti. Az elnöki posztot azonban nem a terület korábbi szakminiszterének, Harrach Péternek szánják, hanem a szintén a háttérből kiválasztott Soltész Miklósnak. Az üzemmérnök budajenői polgármesternek annyi előnye van Lázárhoz képest, hogy ő eddig is a szociális bizottságban tevékenykedett.

A parlamenti bizottságok vezető tisztségeivel nagyjából egybeeső szakmai kabinetek vezetéséért még folyik a helyezkedés. A tisztségét az előző ciklusban is betöltő Varga Mihály gazdasági vagy Répássy Róbert jogi kabinetvezetősége nem kerül veszélybe, a mezőgazdasági szaktestület (és bizottság) vezetésére azonban nemcsak az eddigi elnök, Lengyel Zoltán és a volt MDF-es Font Sándor pályázik, hanem az egymással rivalizáló Kisgazda Polgári Egyesület- és Magosz-vezetők, Turi-Kovács Béla és Jakab István is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik