Belföld

Változatlanul harmadfokú készültség van a Tiszán

Továbbra is harmadfokú - vagyis a rendkívüli készültségi fokozat alatti legmagasabb fokozatú - a készültség a Tiszán Kiskörétől a déli országhatárig, illetve a Hármas-Körös torkolati szakaszán Kunszentmártonig - közölte az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője.

A tájékoztató szerint még 10-12 nap, mire a folyók az Alsó-Tiszán visszahúzódnak a medrükbe. A vasárnap reggeli jelentésből kiderül, hogy a védvonalakon az elmúlt nap folyamán rendkívüli esemény nem történt, közvetlen beavatkozást igénylő jelenség nem volt.

Változatlanul fokozott figyelemmel őrzik a gátakat, a védelmi munkákban mindig mintegy 7 ezer fő és ezer gép, illetve szállítóeszköz vesz részt. A jelentés szerint a felsőbb szakaszokon az élet lassan visszatér a megszokott hétköznapokhoz. Megnyitották a Hármas-Körös és a Hortobágy Berettyó-torkolatában levő úgynevezett árvízkaput, és megkezdték az oda telepített ideiglenes szivattyúk leszerelését. A tiszalöki vízlépcső szombaton megkezdte a duzzasztást, a kiskörei várhatóan a jövő hét közepén kezdi meg, hogy a Tisza-tó megfelelő szinttel várja a nyári idegenforgalmat.

Szolnoknál a folyó 899 centiméter volt vasárnap reggel, a tetőzés óta 114 centimétert, az elmúlt 24 órában 14 centimétert apadt. Csongrádnál a vízállás 902 centiméter, a tetőzés óta 132 centimétert, az elmúlt 24 órában 13 centimétert apadt. Míg Szegednél 887 centiméter, a tetőzés óta 122 centimétert, az elmúlt 24 órában 12 centimétert csökkent a vízállás. Szarvasnál 814 centiméter volt a vízállás, a tetőzés óta már 172-t, az elmúlt 24 órában 13 centimétert apadt. Kunszentmártonnál 901 centiméter volt, a tetőzés óta 140 centimétert, az elmúlt 24 órában pedig 13 centimétert csökkent a vízszint.

A folyók fővédvonalain 1153 kilométer hosszon van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tisza jobb partján Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal partján Tiszafüred és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 298 kilométer védvonalon. Elsőfokú a készültség 145 kilométeren, a Tisza bal partján Tiszakeszi és Tiszafüred között, a Sebes-Körös alsó és középső szakaszán, valamint a Berettyó alsó szakaszán.

Lényegében nem változott az árvíz miatt kitelepítettek száma szombat reggelhez képest, továbbra is 546-an kényszerültek elhagyni otthonukat országszerte – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-nek. A szóvivő elmondta: az összes kitelepített közül 53-an a Tisza és a mellékfolyói, 251-en a Duna árhulláma miatt kényszerültek elhagyni otthonukat, 242 embert pedig a belvíz miatt telepítettek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik